Området mellan Mölndalsån och Skånegatan föreslås bli ett nytt evenemangsstråk. Foto: Plats för Göteborg

Byggherrar vill bygga nya Valhalla och nya Scandinavium

Uppdaterad
Publicerad

Byggkonsortiet ”Plats för Göteborg” vill bygga ett nytt Scandinavium, nytt Valhallabad,  5.000 bostäder, affärer med mera på området mellan Skånegatan och Mölndalsån.

Byggkonsortiet ”Plats för Göteborg” är ett initiativ i syfte att utveckla området mellan Nya Ullevi och Svenska Mässan, mellan Skånegatan och Mölndalsån – ett område som man anser är underutnyttjat och i dag skapar en barriär i staden. I konsortiet ingår åtta byggbolag och fyra arkitektkontor.

– Det som vi i dag har presenterat är ett komplett och genomförbart förslag som tar ett helhetsgrepp över hela området och skapar både nya arenor för evenemang och bostäder, kontor och hotell, där finansieringen möjliggörs genom att omvandla de värden som finns i den outnyttjade marken till en ny och levande stadsdel, säger Thomas Dahl, vice VD på Wallenstam och talesperson för Plats för Göteborg.

Bostäder för 5.000

Runt Mölndalsån föreslår Plats för Göteborg ett nytt bostadsområde. Foto: Plats för Göteborg

Det handlar om ett stort område mellan Skånegatan och Mölndalsån ända upp mot Nya Ullevi. Enligt byggbolagen finns här stora möjligheter att expandera staden, som på sikt väntas gå från stor småstad till liten storstad. Här vill man bygga 5.000 bostäder, affärer och arbetsplatser för 5.000 personer. Motorn för ombyggnaden är Scandinavium, som byggdes 1971 med bland annat en för klen takkonstruktion. Så här vill man bygga nytt helt och hållet.

Scandinavium har sett sina bästa dagar. Foto: SVT

– Vi tycker att man ska bygga ihop Gårda och evenemangsområdet med staden i övrigt och då passa på att bygga bostäder som efterfrågas, säger Thomas Dahl.

LÄS MER: De erbjuder sig att bygga arenan

Så här ser skissen över Arenatorget ut. Foto: Plats för Göteborg

Valhallabadet rivs och flyttas

En öm punkt för många göteborgare är Valhallabadet som ska rivas och nybyggas enligt förslaget. Här kan det bli en hel del protester.

– Valhallabadet är jättegammalt och energislukande. I stället vill vi bygga Valhalla 2.0, nånting som alla kan tycka är bättre än de

Arkitekten Gert Wingårdh. Foto: TT

t vi lämnar, säger Gert Wingårdh, en av arkitekterna i gruppen.

Han menar också att om man vill bevara den fina mosaikväggen och andra detaljer så går det bra att flytta med dem till det nya badhuset.

– Det viktigaste är att man kan visa att vi kan göra ett lika bra bad, fast modernt, och vårt förslag bygger på att man lägger det i samma område men på andra sidan gatan säger Thomas Dahl.

Utredning klar till hösten

Politikerna i Göteborg har redan beslutat att Scandinavium bör ersättas med en ny multi-arena. Men exakt hur den ska finansieras är oklart. Det handlar om en miljardinvestering och den kommunala utredningen om området blir klar först till hösten. Byggkonsortiets förslag innebär att konsortiet finansierar stora delar av arenan mot att man får attraktiv mark att bygga bostäder, affärer, kontor och hotell på.

– Det vi gör nu visar på att det är möjligt och att det kan bli bra, säger Thomas Dahl.

LÄS MER: Politikerna överens – Scandinavium ska bort

”Plats för Göteborg”

är ett konsortium med Balder, Castellum, HSB, Platzer, Riksbyggen, Skanska, Stena Fastigheter, Wallenstam, arkitekterna Semrén Månsson, White, Wingårdhs samt Sweco, konsulter inom arkitektur och samhällsutveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.