Ny studie i Sannäsfjorden i Bohuslän kartlägger cancerframkallande ämnen från båtmotorer. Foto: TT

Forskning om cancerframkallande båtavgaser

Publicerad

Forskare har studerat halter av cancerframkallande ämnen från fritidsbåtsmotorer i Sannäsfjorden nära Grebbestad. Den nya studien från Göteborgs Universitet presenteras idag.

Forskare från Göteborgs universitet har studerat ämnet med utgångspunkt i Sannäsfjorden, nära Grebbestad i norra Bohuslän. Det är en skyddad fjord med litet vattenutbyte och utan påverkan från industri, biltrafik eller stadsmiljö — men en stor flotta av fritidsbåtar.

Fokus ligger på polyaromatiska kolväten (PAH), som är mycket giftiga och i vissa fall starkt cancerframkallande. En tidigare studie visade att halterna av kolväten i den långsmala Sannäsfjorden var högst där båttrafiken är mest livlig.

I nya mätningar har forskarna jämfört fjordens vatten med resultat nära samhället Grebbestad, där påverkan av andra föroreningar anses vara betydligt större. Burar med blåmusslor, ostron och olika mätinstrument sattes ut i våras, före fritidsbåtsäsongen.

Kolvätena lagras i bottensediment, och i djur och växter som lever där. Dessa organismer blir föda åt större fiskar, som i sin tur äts av människor och sälar. Gifthalten är högst i toppen av näringskedjan.

Fakta: Utsläppsstudie

Göteborgs universitet forskar om avgasutsläpp från fritidsbåtar i ett projekt som bedrivs tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten, Västra Götalandsregionen, länsstyrelsen och flera kustkommuner.

Forskningen bedrivs vid fiske- och turistorten Grebbestad i norra Bohuslän, och i Sannäsfjorden strax norr om samhället.

Fokus ligger på polyaromatiska kolväten (PAH), som är giftiga och kan bidra till cancer.

En studie som presenterades 2012 pekar mot att fritidsbåtars avgaser är en källa till övergödning och syrebrist i vattnet sommartid.

Källa: Göteborgs universitet, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.