– Deltidsbrandmän är en unik resurs, att man har en hvudarbetsgivare som släpper dem för att utföra tjänst åt samhället. Så det är väldigt olyckligt att det blivit såhär, säger Fredrik Simonsson, räddningschef i Västra Skaraborg.
Deltidsbrandmännen har länge känt sig förfördelade. Man tycker att man får en alltför låg ersättning för ett jobb som både är farligt och inkräktar på fritiden. Det har satt sina spår, och nu har räddningstjänsten i Västra Skaraborg drabbats av massuppsägningar.
Bakgrunden är det nya avtalet Rib17, som trädde i kraft 1 maj. Avtalet är slutet centralt, och det är svårt att få igenom lokala ändringar. Beredskapsersättningen har visserligen höjts, men OB-tillägget som fanns i det tidigare avtalet är borta, biltillägget försvinner ur avtalet och dessutom minskas ersättningen för den som har beredskap under semestern.
– Vi har alltså i många år haft väldigt dålig löneutveckling. Vi hade blivit lovade att de skulle se över det och göra en omstart. Det skulle bli en rejäl ökning trodde vi. men det blev i stället tvärtom, säger Peter Persson, ordförande för Brandmännens Riksförbund i Västra Skaraborg, och en av dem som sagt upp sig.
Ledningen håller med
Räddningstjänstens ledning lokalt håller med om att avtalet inte är tillräckligt bra, och har försökt kompensera för det genom att sluta ett lokalt avtal där lönerna höjs enligt industrimärket. Men det räckte inte.
– Det var alldeles för dåligt, säger Peter Persson.
I Grästorp har 23 av 24 deltidsbrandmän sagt upp sig, och kommunfullmäktiges ordförande Ken Larsson (M), som i kväll träffar räddningstjänsten i Lidköping för att diskutera framtiden, är orolig.
– Det som hänt är jätteallvarligt, det får liksom bara inte hända, säger han. Om de här uppsägningarna kvarstår, då måste man hitta en ny lösning. Det skulle kunna vara en heltidsbrandkår, det blir dyrare och då blir det en fråga för kommunens ekonomi., Därför vill vi lyssna av vad räddningschefen har för förslag på tisdag kväll.
Vill ha kvar deltidarna
Räddningschefen Fredrik Simonsson hoppas att man ska kunna få deltidsbrandmännen att ta tillbaka sina uppsägningar.
– Men om vi inte når dit måste vi hantera det. På kort sikt handlar det om att vi omfördelar de resurser som finns kvar.
Är en heltidsstation en tänkbar lösning?
– Ja, det är klart det är en tänkbar lösning. Men i dag har vi dygnet runt 25 deltidsbrandmän i beredskap. Vi kan inte ersätta dem med 25 heltidsbrandmän.
Peter Persson säger att han tror att konflikten löser sig om man får till ett nytt lokalt avtal. De flesta deltidsbrandmännen vill egentligen inte sluta.
– Jag har varit med 39 år, och det finns en anledning till att man varit kvar så länge. Man trivs, men någon gång måste man sätta ner foten, säger han.