– Jag är här för att värna om alla barn och ungas rättigheter i Sverige, säger Kinna Skoglund, som själv arbetar med flyktingungdomar på ett HVB-hem.
Under dagen arrangeras demonstrationer på ett tjugotal platser i landet mot att ensamkommande flyktingbarn och unga avvisas till Afghanistan. Organisationen bakom demonstrationen är #Vistårinteut, ett nätverk bestående av människor som arbetar på olika sätt med flyktingungdomar.
– Vi bildades för två veckor sedan och är nu 7000 aktiva. Det är yrkesgrupper som arbetar med flyktingungdomar, allt från personal på HVB-hem, gode män och lärare, säger Kinna Skoglund, som också är en av arrangörerna bakom demonstrationen.
Regeringen skärpte asyllagarna i somras
Kinna Skoglund arbetar själv med flyktingungdomar i åldrarna till 15-16 år på ett litet HVB-hem, och hon säger att det ofta är ett tungt jobb, särskilt efter regeringens skärpa asyllagar, som klubbades igenom i somras.
– Det är fruktansvärt tungt, det är många som skadar sig själva och som inte vill leva. Jag arbetar med ungdomar som är 15-16 år gamla, och vi vet inte vad vi ska göra eller hur vi ska hjälpa dem, säger Kinna Skoglund.
”Vill stoppa tvångsavvisningarna”
I ett pressmeddelande skriver organisation #Vistårinteut bland annat att man vill att Sverige återgår till att följa barnkonventionen, och att man vill stoppa inhumana tvångsavvisningar.
– Många av de här ungdomarna är 15-16 år gamla, och åker de tillbaka till Afghanistan riskerar de att bli dödade, säger Kinna Skoglund.
I söndagens Agenda intervjuas integrationsministern Morgan Johansson (S) om regeringens skärpta asyllagar. SVT Nyheter Väst har sökt Morgan Johansson för en kommentar utan att lyckas.
Regeringens skärpta asylregler
Flyktingar och alternativt skyddsbehövande ska som huvudregel enbart beviljas tidsbegränsade uppehållstillstånd — för flyktingar gäller tre år och för alternativt skyddsbehövande 13 månader.
Tillstånden ska kunna förlängas om skyddsskäl finns kvar.
De som har hittar jobb att försörja sig på ska kunna få permanent uppehållstillstånd.
Möjlighet till uppehållstillstånd för ”övrig skyddsbehövande” tas bort.
Uppehållstillstånd för dem med ”särskilt ömmande omständigheter” får bara ges i undantagsfall.
Flyktingar med tidsbegränsade uppehållstillstånd ska bara få återförenas med sin kärnfamilj.
Alternativt skyddsbehövande ska inte ha rätt till återförening.
Försörjningskrav för anhöriginvandring ska gälla fler.
Den nya lagen ska gälla i tre år och träda i kraft den 20 juli.
Den omfattar de som fått asylansökan registrerad efter den 24 november 2015.
Källa: Regeringen, riksdagen