Håkan Rystrand, gruppchef skadedjur Anticimex i Göteborg. Foto: SVT

Experten: ”Det är en normalstor råtta”

Uppdaterad
Publicerad

Bilden på jätteråttan som fångats i centrala Göteborg har fått många reaktioner. Men Håkan Rystrand, som är gruppchef skadedjur på Anticimex i Göteborg, säger att bilden lurar ögat och att det handlar om en normalstor råtta.

Håkan Rystrand såg själv bilden på sociala medier under fredagsmorgonen.

– Jag tänkte wow, men samtidigt att det här tror jag inte på. Jag säger inte att bilden är fejkad men när man tar bilden nära på ett sådant sätt som man gjort så ser den väldigt stor ut. Jag tror att den är runt 26-27 centimeter och det är normalt för de brunråttor vi har i Sverige, säger han till SVT Nyheter Väst.

Håkan Rystrand skickade även bilden till en skadedjursexpert i Stockholm som är inne på samma linje.

– Den är max 30 centimeter men det är i så fall extremt, säger han.

Antalet råttor ökar

Annars slår Håkan Rystrand fast att antalet råttor ökar stadigt i Göteborg sedan tio år tillbaka. Och enligt honom är det vi människor som styr den utvecklingen.

– Ett stort problem är fågelmatning och särskilt de som kastar ut en kasse bröd eller solrosfrön. Det som fåglarna inte tar blir över för råttorna.

Västlänken oroar

Håkan Rystrand är även orolig för vad bygget av Västlänken kommer att innebära.

– När det börjar pålas kommer man skrämma upp dem ovan mark. Det har vi sett genom åren att så fort man börjar bygga någonstans i stan så får vi problem. Fastighetsägare kommer att drabbas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.