Foto: Tomas Singer

Explosion i Biskopsgården

Uppdaterad
Publicerad

En explosion inträffade i närheten av en fastighet på Vårvädersgatan på torsdagskvällen. Händelsen utreds av polisen som mordförsök.

Larmet kom till polisen klockan 21.50 på torsdagen. Polisens presstalesman Tommy Nyman bekräftar att det rör sig om en explosion, men säger att det är oklart vad det är som detonerat.

– Det inträffade vid Vårvädersgatan. Vi har ett antal enheter på plats, sade Tommy Nyman under torsdagskvällen.

Vittne: ”Såg två bilar”

Flera av de boende i området blev vittnen till händelsen, och ett antal personer som ringde in till polisen beskrev explosionen som kraftig.

– Jag hörde bara en stor smäll, och sen såg jag två bilar köra snabbt från platsen, säger ett av vittnena, som själv bor i området till SVT Nyheter Väst.

Utreds som mordförsök

Vid 22.30 uppgav polisen att ett flerbostadshus i närheten av detonationsplatsen har fått splitterskador. Ingen person ska ha kommit till skada i samband med händelsen.

Området kring explosionsplatsen spärrades efter händelsen av och initialt inledde polisen en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet. Under natten till fredagen ändrades brottsrubriceringen till mordförsök, då polisen inte kan utesluta att explosionen var riktad mot någon person.

– Vi har lämnat platsen och det ska inte längre vara avspärrat. Ärendet är avslutat från vår sida och överlämnat till grova brott, sade Elias Artberg, gruppchef på polisens ledningscentral på polisregion väst under fredagsmorgonen.

Under fredagen kommer polisen gå vidare med att tala med fler vittnen till händelsen.

– Det blir en del dörrknackning i området. Det finns också en hel del övervakningskameror i området kring Vårväderstorget som vi kommer titta närmare på, säger Peter Adlersson, presstalesman på polisregion väst.

Utreder kopplingen till gängkonflikt

Polisen säger att man inte kan utesluta att explosionen har med tidigare händelser i området att göra, bland annat den då en pojke i åttaårsåldern dog efter att en handgranat kastades in i en lägenhet i augusti.

– Det kan vi absolut inte utesluta, och det är något som vi självklart tittar närmare på.

Ingen är ännu misstänkt för explosionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.