• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

– Även om de är få måste Nordiska motståndsrörelsen tas på allvar, säger Daniel Poohl på Expo. Foto: SVT

Expo: Nazisthotet måste tas på allvar

Uppdaterad
Publicerad

Tre män som förknippas med nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen sitter sedan en tid häktade misstänkta för den senaste tidens sprängdåd i Göteborg. – Vi vet inte än, men skulle det vara så att organisationen har att göra med de här händelserna är det inget som förvånar, säger Daniel Poohl, chefredaktör på tidskriften Expo.

Sprängdåd mot syndikalisternas lokaler, ett flyktingboende i Frölunda och försök till sprängdåd i Lilleby där nyanlända bor. För detta misstänks tre män, alla med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen.

– Ligger organisationen bakom händelserna är frågan om de varit sanktionerade av ledningen eller om det är medlemmar som tagit egna initiativ. Man ska komma ihåg att den här typen av högerextrem terror inte bara sker av personer i organisationer utan det vanligaste är att människor agerar på egen hand, säger Daniel Poohl.

De undersökningar och granskningar som tidskriften Expo gjort visar att en stor andel av aktivisterna i Nordiska motståndsrörelsen är dömda för olika typer av brott och i stor mängd våldsbrott.  

”Våldsromantiken flödar”

– Organisationen har medlemmar där våldsromantiken flödar, det är farligt. De attackerar politiska motståndare när de är ute och demonstrerar och ser våldet som ett legitimt medel i sin politiska kamp.

Men de är ju inte så många medlemmar, behöver man ta dem på något större allvar?

– Absolut, det krävs inte särskilt många aktiva nazister på en ort för att det ska skapa väldigt stor oreda och oro hos befolkningen, säger Daniel Poohl, chefredaktör på Expo.

Början på våldsspiral eller inte

Hans Brun är terrorforskare vid Försvarshögskolan. Han är specialist på så kallad kontraterrorism. Han tycker det är för tidigt att uttala sig om den senaste tidens sprängattentat i Göteborg är början på en våldsspiral som kommit för att stanna.

– Det vet vi inte än. Det viktigaste nu är att förundersökningen och åtalet vid Göteborgs tingsrätt får ett avslut. Först då går det att avgöra hur pass allvarliga händelserna är, om det är ett lokalt initiativ eller en del i en mer omfattande kampanj, säger Hans Brun.

SVT Nyheter har tidigare talat med Per Öberg, talesperson för Nordiska motståndsrörelsen. Han säger att organisationen förbjuder sina medlemmar att begå våldsbrott. Han förnekar att organisationen skulle ha med sprängdåden att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.