Faktums chefredaktör Sarah Britz uthängd efter debatt i SVT. Foto: SVT/Privat

Faktums chefredaktör uthängd efter SVT-debatt

Uppdaterad
Publicerad

Tidningen Faktums chefredaktör Sarah Britz deltog i ett samtal i SVT Opinion i förra veckan. Dagen efter debatten blev hon bandad under ett telefonsamtal och nu är hon uthängd på nätet.

– Jag har inte känt mig så lurad tidigare, säger Britz.

Tidningen Faktums chefredaktör Sarah Britz deltog i en debatt i SVT Opinion under torsdagen i förra veckan. Ämnet var ”Kan man lita på media i Sverige?” och diskussionen gick mellan Britz, Jörgen Huifeldt på Sveriges Radio och Avpixlat-skribenten Jan Sjunnesson.

Samtalet handlade bland annat om huruvida media mörkar sanningen. Och Sarah Britz lyfte då frågan om folkbildning och att journalister har varit dåliga på att föra ut varför man använder sig av pressetiska regler i sin rapportering.

Dagen efter fick hon ett telefonsamtal från en person som hade synpunkter på TV-debatten.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att ta läsarsamtal. Det ingår i vår yrkesroll. Skriver vi något ska vi tåla att bli ifrågasatta, säger Sarah Britz.

Men det hon inte visste var att samtalet spelades in.

– Jag upptäckte det i går morse, säger hon.

Uthängd på nätet

Telefonsamtalet hade klippts ihop tillsammans med stillbilder publicerats på ett antal sajter och sociala medier. I den tolv minuter långa filmen hånas Sarah Britz och framställs som okunnig, särskilt kring fallet Dan Park som ringaren tar upp i samtalet.

– Vi pratade i ungefär 20 minuter och det här är ihopklippt. Det känns ju inte bra på ett personligt plan att man framställs som en idiot, säger Britz.

På en av sajterna har klippet spelats upp flera tusen gånger.

Känner sig lurad

Sarah Britz menar att det hon säger har tagits ut kontext och att innehållet förvrängts för att passa en politisk agenda.

– Det jag säger förvrängs för att passa in ett politiskt syfte där jag inte vill befinna mig som journalist, säger hon.

Samtidigt menar hon att det inte är en personlig fråga.

– Det handlar om hela yrkesrollen. Mannen som ringde mig tillhör en organisation som avlönar så kallade ”uppringare” vars enda syfte är att förvränga vad som sägs och sprida det på nätet. Det som förr var direkta hot och hat mot journalister har nu övergått till en mobbingkultur som går ut på att vi ska tappa självförtroendet och börja censurera oss själva för att inte fara illa i offentligheten.

Enligt Sarah Britz är det välplanerat.

– Det är en ny strategi. De gör det anonymt och avslöjar inget om sin agenda.

Slutar inte svara i telefon

Sarah Britz tror att det här sättet att möta journalister i förlängningen kan skada journalistiken och relationen med läsare, tittare och lyssnare.

– När de gör på det här sättet så slår de ju undan benen för de nödvändiga relationerna, de samtal vi måste ha. Jag tror jag kommer vara mer skeptiskt när jag får läsarsamtal framöver, tyvärr. Jag tror att vi måste jobba med det här på redaktionerna. Hur hanterar vi sådant här? Hur stöttar vi varandra? Ska man ställa motfrågor på ett mer systematiskt sätt?

Även om händelsen har påverkat henne kommer hon varken sluta svara på mejl eller telefonsamtal.

– Vi måste ta läsarsamtalen men vi måste också ha ett samhällsklimat där vi kan lita på att människor inte har en dold agenda där man förvränger ens ord och sprider det i alternativ media där det får stå oemotsagt, säger Sarah Britz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.