Ett av husen som sålts Foto: SVT

Svenska ”skräptomter” säljs till Mellanöstern

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär 40 tomter i ett tjugotal kommuner i Sverige har köpts av handelsbolag med säte i Mellanöstern. För många kommuner har det utländska ägandet blivit ett bekymmer eftersom fastigheterna står och förfaller.

I Älghult i Uppvidinge kommun i Småland står ett hotell öde mitt i byn, ägare är Biba For Real Estate HB.

Utanför Hyltebruk i Halland står en villa övergiven och förfaller, ägare är Kelare Company HB.

Skräptomter säljs till Mellanöstern

Mitt i Äsperöd utanför Sjöbo i Skåne står en nedbrunnen husgrund, ägare är Third Sky HB.

Listan på övergivna fastigheter kan göras betydligt längre. Gemensamt för samtliga är att ägarna är handelsbolag med säte i bland annat Mellanöstern.

Stått öde i flera år

Sedan några år tillbaka har ett 40-tal tomter i nästan 20 kommuner i södra Sverige köpts upp av handelsbolag där bolagsmännen finns i bland annat Egypten, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

Ofta är det nedgångna fastigheter och tomter som köps billigt på exekutiv aktion och sedan säljs vidare till utländska intressenter. Hotellet i Älghult har stått öde i flera år och inte heller den nya ägaren verkar göra en ansats att rusta upp fastigheten.

– De köper det och så skiter de i det, och det måste ju finnas någon anledning, säger Ingemar Hugosson (C), ordförande miljö- och byggnadsnämnden i Uppvidinge kommun.

Svårt för kommunen

Även kommunerna Hässleholm, Osby och Östra Göinge har fått in anmälningar om fastigheter med ägare från Mellanöstern som utgör en sanitär olägenhet för de närboende.

Enligt plan och byggnadslagen är det kommunernas ansvar att se till att tomter och byggnadsverk hålls i vårdat skick. Men när ägarna finns långt utanför Sveriges gränser är det svårare för kommunerna att agera. Många gånger får de inte ens tag på de utländska ägarna.

– Det är ett problem att vi inte riktigt vet vem vi ska prata med, säger Stefan Andersson, bygg- och miljöchef i Hylte, som har bekymmer med en nedgången fastighet som ligger mitt i centrum.

Har polisanmält

I Sjöbo har kommunen i åratal försökt nå de rättmätiga ägarna till en nedbrunnen fastighet mitt i Äsperöd. Tomten brann 2008 och sedan dess har den haft sju olika utländska ägare, alla med säte i Mellanöstern. Efter varje ägarbyte måste den nya ägaren ges samma möjlighet att åtgärda fastigheten, men det har inte lett till någonting, bara kostnader.

– Vi har lagt ner uppemot 100 000 på ärendet på olika sätt, konstaterar Jan-Erik Johansson (M), ordförande miljö- och byggnadsnämnden i Sjöbo.

Kommunen har gjort en polisanmälan eftersom det kan vara brottsligt att bolla fastigheten mellan olika bolag. I början av juni i år lyckades kommunen till slut köpa loss fastigheten och ska nu själva sanera tomten.

En investering

Samtliga av de 40-talet tomter har förmedlats via det Dubairegistrerade företaget Swedish Connections. På deras hemsida ligger flera nedgångna fastigheter i Sverige ute till försäljning till kraftiga överpriser.

Bland annat är det övergivna hotellet i Älghult till salu för närmare 1.9 miljoner svenska kronor. Hotellet köptes in av Swedish Connections 2008 för knappt 100.000 svenska kronor.

På hemsidan upplyses vi om att Sverige inte infört euron än, och att när Sverige väl infört valutan kommer priserna på fastigheter stiga med 500 procent. Köpet ska alltså ses som en investering.

”Inte mitt problem”

Kadry el Naggar, vd för Swedish connections och det nyregistrerade svenska företaget Dubai Egypt Sweden for Investment AB, säger att anledningen till att fastigheterna står och förfaller är att många av de utländska köparna ser sin svenska fastighet som en ren kapitalplacering.

– Det finns folk som köper fastigheter som guld. Det är arabisk mentalitet förstår du. Även om de kanske inte ska nyttja den så kanske deras barn eller barnbarn gör det, säger han.

– Jag säljer fastigheterna. Vad de gör med fastigheten, om de bygger, eller river, det är inte mitt problem alls.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skräptomter säljs till Mellanöstern

Mer i ämnet