80-åring dömdes till 1,5 års fängelse. Överklagar domen och hävdar att hans synhandikapp kan ha spelat in. Foto: SVT/Arkiv

Fem personer döms för grova bidragsbrott

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen föll domen mot fem personer som under flera år tagit emot över sex miljoner i felaktigt bidrag.

Fem personer, som alla är släkt med varandra, dömdes i dag för grova bedrägeribrott i Göteborgs tingsrätt. Enligt domen har de tagit ut totalt 6 693 159 kronor i bidrag för assistans av en av släktingarna som enligt de själva led av psykiska funktionsnedsättningar.

Kvinnan och tre av männen får vardera tre års fängelse och skadestånd. Den femte personen får villkorlig dom med samhällstjänst på grund av mannens låga ålder.

Låtsades vara funktionsnedsatt

Bedrägeriet avslöjades bland annat genom övervakningskameror från kasinot i Göteborg som kvinnan besökt flera gånger i veckan de senaste åren och där kvinnan verkar uppträda normalt. Polisen har även tidigare utrett släktingarna i Halland då en annan av de nu dömda låtsats vara funktionsnedsatt för att få ekonomiska bidrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.