Polisen uppskattar att det finns omkring 5.000 kriminella och 200 kriminella nätverk i de 61 områden som polisen klassar som ”utsatta områden”, och de riskerar att bli fler. Foto: TT

Fler och fler problemområden där polisen motarbetas

Uppdaterad
Publicerad

Polisen uppskattar att det finns omkring 5.000 kriminella och 200 kriminella nätverk i de 61 områden som polisen klassar som ”utsatta områden”, och de riskerar att bli fler. Rikspolischefen betonade att polisen behöver stöd från andra myndigheter och samhällsaktörer.

– Hjälp oss, hjälp oss, säger rikspolischefen Dan Eliasson.

I en rapport som presenteras i dag har polisens nationella operativa avdelning, NOA, samlat in data från polisstationer runt om i landet. I rapporten klassar polisen 61 områden som utsatta områden, det är en ökning från förra årets 53 områden.

Dan Eliasson säger att polisen sammanställer den här rapporten för att de ska kunna använda sina resurser bättre men också för att få hjälp av fler myndigheter och andra samhällskatörer.

– Hjälp oss, hjälp oss. Vi måste ha kommunerna med oss, de gör mycket i dag men vi måste göra ännu mer tillsammans för att vända utvecklingen, säger Dan Eliasson under presskonferensen. 

I en debattartikel på Dagens nyheter skriver rikspolischefen Dan Eliasson och Mats Löfving chef för NOA om rapporten.

”Att nå en hållbar förändring i de 61 utsatta områdena kommer att ta många år. Vi behöver mer resurser, men också stöd av lagstiftaren” skriver de.

LÄS MER: De flesta särskilt utsatta områden saknar polisstation

23 särskilt utsatta områden

Eliasson och Löfving skriver att de områden som klassas utsatta riskerar att bli fler. Av de 61 utsatta områdena klassas 23 som särskilt utsatta, vilket är en ökning från de tidigare 15.

”I 23 av 61 områden är de kriminella strukturerna så påtagliga att det finns en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen och svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag” skriver Eliasson och Löfving.

LÄS MER: Jerzy Sarnecki: Polisstationer viktiga i särskilt utsatta områden

8 nya områden

De åtta nya områden som klassas som särskilt utsatta ligger i Borås, Göteborg, Stockholm, Uppsala, Landskrona och Malmö.

Särskilt utsatta områden kännetecknas av parallella samhällsstrukturer, svårigheter för polisen att fullfölja sitt uppdrag, obenägenhet hos befolkningen att delta i rättsprocesser, närhet till andra utsatta områden och förekomst av våldsbejakande religiös extremism.

– De senaste två åren har användandet av handgranater ökar i Sverige, främst i syfte för att skrämmas, säger Linda Staaf chef för NOA:s underrättelseenhet.

LÄS MER: Boråspolisen hoppas på mer resurser efter listningen

Personalförstärkningar och tillbakapressad narkotikahandel

Men Eliasson och Löfving menar att det också finns ljuspunkter. De skriver att de gjorts personalförstärkningar i de mest utsatta områdena de senaste åren, och att polisen lyckats pressa tillbaka narkotikahandeln i vissa områden.

200 kriminella nätverk

Dan Eliasson och Mats Löfving skriver att det finns cirka 5.000 kriminella aktörer och 200 kriminella nätverk i de 61 bostadsområdena, och att de riskerar att bli fler.

– Antal särskilt utsatta områden och antal utsatta områden har blivit fler i antal. Det beror delvis på att vi redovisar på lite andra sätt. På något område har det blivit lite sämre, på något har det blivit något bättre även om det inte syns i statistiken, säger Dan Eliasson.

LÄS MER: Svårt att rekrytera poliser till utsatta förorter

8 nya områden är särskilt utsatta

Borås

Hässleholmen/Hulta och Norrby

Göteborg

Tynnered/Grevegården/Opaltorget

Stockholm

Alby och Fittja

Uppsala

Gottsunda

Landskrona

Karlslund

Malmö

Nydala/Hermodsdal/Lindängen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.