• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kampanj pågår om tvångsäktenskap Foto: TT, SVT

Fler oroas över tvångsäktenskap på sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår en sommarkampanj om tvångsäktenskap runt om i landet. Kampanjen ska fånga upp den oro som finns framför allt inför sommaren. – Det är jätteviktigt att man synliggör den här problematiken så att så många som möjligt vet att det här är brottsligt, säger Mikael Thörn på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har en stödtelefonlinje för de personer som i sitt yrke på olika sätt stöter på problematiken med tvångsäktenskap. Framförallt är det socialtjänsten som använder stödlinjen.

Där kan myndigheten se att det under sommaren kommer en ökad oro över att privatpersoner själva eller att någon in dess närhet ska bli gift med någon mot sin vilja.

”Extremt viktigt”

Därför rullar just nu en sommarkampanj på matbutiker, i bussar och på flygplatser i Västra Götaland, Halland och resten av Sverige. Kampanjen berättar på elva olika språk att tvångsäktenskap är olagligt i Sverige och att det finns hjälp att få.

– Det är extremt viktigt för att förebygga problematiken, säger Mikael Thörn, sakkunnig på nationella kompetensteamet på länsstyrelsen.

Västra Götaland har fler samtal till stödlinjen för yrkesverksamma än andra län, men det tror Mikael Thörn är något positivt, att de yrkesverksamma i Västra Götaland vet var de skall vända sig.

– Dels är det ju ett stort län sen har vi från nationella kompetens teamet jobbat ganska mycket med insatser tillsammans med länsstryrelsen i Västra Götaland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.