Foto: TT

Alhem: ”Det tas inte upp i HD”

Publicerad

Hovrättens dom mot de åtalade för dödsskjutningarna på Vår krog och bar var väntad och bra, enligt Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare.

– Man har tillämpat försiktighetsprincipen i det här fallet. Och straffen är helt rimliga, säger han.

Han menar att det finns flera svåra gränsdragningsfrågor i fallet. Att ingen av de åtta åtalade männen har dömts för mord är inte uppseendeväckande, enligt Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och numera förbundsordförande brottsofferjouren i Sverige.

– Om man på individnivå kan bevisa att var och en har medverkat i brottets utförande så kan de betraktas som medgärningsmän.

– Men i det här fallet har man haft svårt att få fram vilka som gjort exakt vad. Därför döms dom för medhjälp. Man har helt enkelt tagit det säkra före det osäkra och tillämpat försiktighetsprincipen. Vilket jag tycker är tilltalande, säger han.

Att männen ändå fått så pass höga påföljder som livstids fängelse och långa fängelsestraff, trots att ingen dömts för mord, är inte  ovanligt, enligt Sven-Erik Alhem:

– Det är helt rätt. När man är medhjälpare till ett sådant fruktansvärt brott ska man ha ett synnerligen hårt straff. Huvudsakligen är det mördare som får livstids fängelse men det är inte ovanligt att även medhjälpare till mord får det, säger han.

Tror inte på prövning

Sven-Erik Alhem är övertygad om att fallet inte kommer att prövas i Högsta Domstolen.

– Normalt sett avgörs brottsmål i hovrätten om det handlar om bevisningsfrågor. Men de fallen hamnar ytterst sällan i Högsta Domstolen. Såvida det inte finns en prejudicerande aspekt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.