Foto: SVT

Från Andra Avenyn till Beverly Hills

Uppdaterad
Publicerad

Från tv-såpa till Oscarsgalan. Alicia Vikander har tagit sig från tv-studion på Lindholmen till filmvärldens största gala där hon natten till måndagen fick pris för bästa kvinnliga biroll.

Alicia Vikander, 27, slog igenom som den allvarliga ”Jossan” i SVT-serien ”Andra Avenyn” 2007. Tv-såpan blev en hårdskolning i dramaproduktion med snabba inspelningar i specialbyggda studios på Lindholmen i Göteborg.

Rollen fick hon som 19-åring, samtidigt som hon pendlade till Stockholm där hon gick balettgymnasiet vid Kungliga Svenska Balettskolan.

Vann Guldbagge

Sitt genombrott på film fick Alicia Vikander i dramat ”Till det som är vackert” (2010). Hon tilldelades en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll. Samma år spelade hon in Ella Lemhagens film ”Kronjuvelerna” i samarbete med SVT (bilden).

2012 fick hon sitt internationella genombrott genom den danska filmen ”A Royal Affair” och sedan var steget inte långt till Hollywood.

– Det var många som ville träffa henne. I början läste hon alla manus och tyckte allt var spännande. Jag vet att jag tyckte att det var en del som hade lite dålig kvinnosyn, och det ville jag diskutera med henne, har mamma Maria Fahl Vikander berättat för SVT.

”Blir dedikerad”

Kritikerna har lovordat hennes känsliga skådespeleri.

– Jag går in i rollen och blir nog väldigt dedikerad, sade Alicia Vikander i en intervju med SVT i samband med premiären av den svenska filmen ”Hotell”.

Alicia Vikander växte upp i Göteborg och Borås och skådespeleriet har hon med sig hemifrån. Mamma Maria Fahl Vikander är skådespelare och spelar just nu barnteater. Maria Fahl Vikander har även spelat på Folkteatern, Backa Teater och Göteborgs Stadsteater.

I januari i år tilldelades Alicia Vikander priset för bästa kvinnliga biroll vid Critic's Choice Award i USA. Natten till måndagen tog hon alltså en Oscar i samma kategori. Första svenska skådespelare sedan Ingrid Bergman att vinna en Oscar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.