Astronauten Christer Fuglesang. Foto: TT

Fuglesang tipsar: ”Lek med tyngdlösheten”

Uppdaterad
Publicerad

Christer Fuglesang blev känd som astronauten som aldrig fick åka i humor-serien Percy Tårar i mitten av 1990-talet. Men fick revansch när han 2006 blev första svensk någonsin i rymden. Här är hans bästa tips inför rymdpromenaden. 

Nasa-astronauten Jessica Meir ser ut att bli nästa svensk i rymden. Under torsdagen besökte hon Göteborg, och vi bad Christer Fuglesang om att dela med sig av sina bästa tips.

Vad är det bästa med att vara i rymden? 

– Tyngdlösheten och den fantastiska utsikten mot jorden där under en. Det är hela tiden nya vyer eftersom att man rör sig så fort. Det ju bara 90 minuter att runda jorden. 

Det sämsta med rymden då? 

– Haha, på sätt och vis tyngdlösheten också. Den ställer till med de flesta besvärligheterna. Det finns ingen dusch, vatten kan inte falla ner. Ja, det blir krångligt med hygien. Du kan inte äta normalt på ett bord eller laga mat heller. Och sen är det klart att du kan inte ha familj och vänner nära. Du kan inte krama om dem.

Christer Fuglesangs rymdpromenad 14 december 2006. Foto: NASA

Är det inte obehagligt att vara så långt ifrån mänskligheten? 

– Nej, det tycker jag inte. Du är närmare mänskligheten där än på en forskningsstation på sydpolen. Det är lättare att komma ner från rymden. 

Vad gjorde du när du har tid över på stationen? 

– Jag utforskade tyngdlösheten. Jag provade till exempel att blåsa luft in i vattenbubblor med ett sugrör. Det blev liksom en luftballong av vatten. 

Fakta: Fem saker för att fördriva tiden i rymden

  1. Lek med tyngdlösheten. Christer Fuglesang provade till exempel att snurra på saker och ting. 
  2. Titta ner på och fotografera jorden. 
  3. Spela på instrument, om sådana finns på stationen. 
  4. Ring nära och kära och småprata. 
  5. Läs böcker och kolla videofilm. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.