Robert Karlsson, chef för utredningsenheten på polisregion väst. Foto: SVT

Gängvåldet trappas ned – nu hyllas göteborgarna av polisen

Uppdaterad
Publicerad

Under 2016 så har gängvåldet i Göteborg lugnat ned sig väsentligt jämfört med tidigare år. En stor avgörande anledning till det är enligt polisen att göteborgarna i allt högre utsträckning ställt upp och vittnat.

När Robert Karlsson, chef för utredningsenheten på polisregion väst, får frågan om varför göteborgarna inte hör talas om lika många gänguppgörelser i år som tidigare, så lyser han upp.

– Jag tror vi har haft ett väldigt bra 2016 jämfört med flera år tidigare, jag tror att vi måste våga säga det, säger han till SVT Nyheter Väst.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

Fler vittnesmål än tidigare

Han listar tre saker som direkta anledningar till det. Det ena är att polisen enligt honom lyckats låsa in runt 30 av de brottsaktiva personerna. Han säger också att det arbete lokalpolisområdespersonalen gör lokalt, genom att bygga relationer med medborgarna är helt avgörande.

Men framför allt vill han lyfta fram göteborgarnas nyfunna vilja att hjälpa polisen.

– Polisen öppnade sig och sa ”nu behöver vi hjälp, hjälp oss” och göteborgarna har verkligen svarat på det. Vi har fått väldigt mycket vittnesmål och man har berättat vad man vet, säger Robert Karlsson.

”Varit helt avgörande”

I flera mordutredningar under 2015 så ska allmänhetens tips många gånger ha varit helt avgörande för polisens genombrott. Som ett exempel kan det vara ett tips om vilket håll man sett en moped åka en sen kväll.

– Jag tycker det hände någonting under 2015 som är väldigt positivt. Något där polisen och allmänheten bildar någon slags gemensam positiv kraft. Att göteborgarna vill vara en del av lösningen och en del av det goda, något som vi kanske inte riktigt har sett innan.

Varför hände det tror du?

– Jag tror att dels beror det på att vi frågade, att vi öppnade oss och sa att vi behöver hjälp. Och dels så tror jag att göteborgaren tröttnade och sa ”nu får det va nog, nu får vi hjälpa polisen för polisen behöver den hjälpen”. Så jag tror det är en kombination av båda.

Hur avgörande har allmänhetens hjälp varit i den här utredningen med skjutningarna på Vår krog och bar?

– Den har varit helt avgörande i denna utredning men också i flera andra utredningar där det är jättetydligt att göteborgaren har hjälpt oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

Mer i ämnet