Foto: SVT

Göteborg omhändertar barn för att hindra IS-resor

Uppdaterad
Publicerad

En treåring från Västsverige dog i Syrien efter att hans mamma anslutit sig till IS. Nu säger Göteborgs stad att man flera gånger använt rättsliga metoder för att skydda barn från Islamiska Staten.

– Det är en del av vår vardag nu och det är allvarligt, säger Mikael Jonsson, enhetschef inom Angereds individ och familjeomsorg. 

Islamiska Staten klassas i dag som världens farligaste terrororganisation. Säkerhetspolisen beräkningar visar att det finns ungefär 120 svenskar kvinnor och män hos IS. Flera av dem som har rest dit har tagit med sig sina barn. En grov uppskattning visar att det finns minst 60 svenska barn hos IS.

Läs mer: 3-åring lekte med handgranat – dog

Flera gånger de senaste åren har socialnämnden i Angered valt att med hjälp av LVU, Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga, skydda barn och ungdomar från att hamna hos Islamiska Staten. 

– Hjälpen ska ju helst ges från frivillighet men det är ett samhälleligt ansvar att se till att barnens behov tillgodoses, även om de inte ser dem själva.

Det är drygt 300 personer, framförallt unga män som åkt från Sverige till IS. En större andel kommer, enligt Säpo, från Göteborg.

2014 fick socialtjänsten i Angered tips om att en tonårig pojke visade tecken på våldsbejakande radikalisering och sympatiserade med IS.

– Helt plötsligt ändrade han markant livsföring och skötte sig exemplariskt. Det var lite konstigt, säger Mikael Jonsson.

– Sedan fick socialtjänsten in anmälningar om att han på olika forum på internet berättat att han tänkte åka till Syrien och ansluta sig till IS. Han skaffade också pass.

Mamman ordnade pass till sonen

I en facebookprofil, som pojken hade skapat under ett annat namn, hade han lagt upp bilder på IS flagga och han hävdade att han bodde i Raqqa i Syrien. Enligt socialtjänsten framgick det att han ville delta i kriget som pågick där.

Pojken var redan omhändertagen enligt LVU, men efter att pojkens mamma skaffade ett pass åt honom beslutade socialnämnden att flytta honom till ett slutet boende.

I ett annat fall kontaktade en tonåring själv sociala myndigheter i Angered för att få skydd, berättar Mikael Jonsson. Han var rädd för sin pappa som han tyckte kontrollerade honom. Både pojken och hans mamma var oroliga för att pappan skulle föra honom till Syrien och tvinga honom att ansluta sig IS.

– Pappan ville så klart inte att han skulle omhändertas så då gick vi till förvaltningsrätten för att kunna skydda honom med en placering, säger Mikael Jonsson.

– I dag bor han på ett boende med skyddad adress.

Allvarligt samhällsproblem

Socialtjänsten har hjälp av barnavårdscentraler, förskolor och skolor för att upptäcka de barn och ungdomar som är på väg till IS i tid. Ibland lyckas de inte och svenska barn hamnar hos IS. Som SVT Nyheter Väst har berättat tidigare har nu ett tiotal västsvenska barn återvänt efter att ha varit i Islamiska Staten.

– Det är en specifik och liten del av all den problematik vi ser i samhället nu, men den finns och det är en väldigt allvarlig del, säger Mikael Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.