Under torsdagen rapporterade SVT Nyheter Väst om situationen på akuten på Sahlgrenska och om de stängda avdelningarna som gör att patienter blir kvar på akuten trots att de egentligen behöver vård på andra delar av sjukhuset.
Situationen är precis likadan på Mölndalsakuten och här avled alltså en gravid kvinna i december.
Läs mer: Patienten Mattias ”Det var som ett fältläger”
Ärendet är under utredning, det är därför inte fastslaget om dödsfallet berodde på situationen.
Men i en så kallad Lex Mariaanmälan som ledningen på sjukhuset skrivit står det bland annat att ”Inadekvat vårdnivå, möjliga brister i informationsöverföring samt fördröjning av transport kan vara bidragande orsak till det tragiska förloppet”.
I avvikelserapporten framkommer att det beslutades att kvinnan skulle genomgå en magnetröntgen av hjärnan. Men på grund av platsbrist skickades hon inte direkt till den neurologiska avdelningen utan fick istället stanna kvar över natten på akuten.
Under natten försämrades kvinnans tillstånd. Då fördes hon akut till neurokirurgiska avdelningen och opererades. Men hennes liv gick inte att rädda.
Ledningen tyst
Då ärendet är under utredning avböjer Sahlgrenskas ledning att uttala sig om händelsen.
Men anställda som hört av sig till oss vittnar om en situation som ska ha urartat fullständigt. I ett mejl till redaktionen skriver en anställd på akuten att ”Sahlgrenska är som en tickande bomb och vi är inte långt från att den exploderar”.
Vidare skriver den anställde: ”Patienter dör nu till följd av personalbristen och platsbristen på sjukhusen. Patientsäkerheten är inte hotad – den är död”.
”Mycket allvarligt läge”
Karin Frank är huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Mölndals sjukhus.
– Det är ett mycket allvarligt läge. En hel avdelning är stängd och det är på grund av att vi inte har tillräckligt med personal, framförallt sjuksköterskor är det som saknas, säger hon.
Det som händer är att patienter som kommer in till akuten fastnar där.
– Patienter som egentligen behöver vård ute på avdelningarna blir liggande på akuten. Där ska personalen försöka vårda dem samtidigt som de hela tiden får ta hand om nya patienter som kommer in och som ska bedömas, säger Karin Frank.
Karin Frank, som alltså inte uttalar sig om det aktuella dödsfallet, säger att patientsäkerheten är hotad.
– Det är nog alla personalkategorier överens om, säger hon.
”Tickande bomb”
Den verksamhetsansvarige för medicin- och akutverksamheten på Mölndals sjukhus vill tona ner läget något.
– Någon tickande bomb är det inte fråga om. Men det är en stor utmaning vi står inför. Vi har en större brist på vårdplatser än vad jag någonsin har varit med om tidigare, säger Jerker Persson.
Det finns två huvudorsaker, enligt Persson.
– Det ena är att vi har svårt att rekrytera personal, det har blivit en ond cirkel. När det är ont om personal ökar belastningen och vi får ännu svårare att rekrytera ny personal.
Den andra orsaken handlar om Göteborgs stad, säger han.
– Vi har många äldre patienter som ligger på avdelningarna som egentligen borde vara inom kommunala boenden. Men kommunen tar inte emot dem, hävdar Jerker Persson.
Enligt Vårdförbundet är lösningen bättre löner och arbetsvillkor för sjuksköterskor.
– Högre lön och normala arbetsvillkor där man inte tvingas jobba övertid hela tiden, det är vad som måste till, säger Karin Frank.