Det är inte ovanligt, utan faktiskt en trend sedan några år tillbaka att tillaga hamburgare på restaurang och i hemmet som ”medium” eller ”medium-rare”, något SVT Nyheter tidigare rapporterat om.
– Då är det viktigt att färsen man gör köttet av hanteras på rätt sätt, säger Pia Gustafsson som är chef på avdelningen för livsmedelskontroll i Göteborgs kommun.
Läs också: Restaurangen serverar bara helstekta burgare tillsvidare
”Blodig diarré”
En hamburgerrestaurang i Göteborg får kritik av Miljöförvaltningen efter ett kontrollbesök i december. Hamburgarna, gjorda på egenmald färs, förvarades i långa perioder i för hög värme vilket ökar risken för bakterier. Att restaurangen då också serverar hamburgare tillagade i lägre temperaturer, ”medium”, gör att eventuella bakterier inte försvinner.
En av de bakterierna är Ehec-bakterier. En sjukdom som kan överföras mellan djur och människor, och som enligt Folkhälsomyndigheten är en vanlig orsak till ”blodig diarré”.
– Man kan bli riktigt dålig. Är man känslig i mage och tarm, eller om man är barn så kan det krävas sjukhusvård, säger Pia Gustafsson.
Flera riskställen – bara i Göteborg
Miljöförvaltningen ser allvarligt på bristerna eftersom konsumenternas säkerhet och hälsa hotas. Det var inte första gången restaurangen i fråga fick krav från kommunen att fixa problemen – så nu får restaurangen hot om vite på 40.000 kronor.
–Det är en handfull hamburgerrestauranger i Göteborg som vi tagit beslut kring risker med maten det senaste året, säger Pia Gustafsson.
Vad ska man tänka på då?
– När du är ute och äter så är grundregeln att du ska kunna lita på att verksamheten tillagar maten på ett bra sätt.
– Är du osäker så ska du se till att få ditt kött genomstekt, beställ ”well done”, säger Pia Gustafsson.