Handläggare varnad efter kritiserad mångmiljon-upphandling

Uppdaterad
Publicerad

En upphandling värd närmare 50 miljoner kronor inom Västra Götaland får kraftig kritik för att inte ha gått rätt till. Den ansvarige handläggaren har fått en skriftlig varning av regionen efter att ha försökt förmå ett bolag att ta tillbaka sin överklagan.

2017 skulle Västra Götalandsregionen göra en offentlig upphandling av restaurangtjänster till några av sina största sjukhus, bland annat Sahlgrenska, Kungsälvs sjukhus och Skaraborgs sjukhus.

Anledningen var att man inte längre ville driva café- och restaurangverksamheten i regionens egen regi.

Tre bolag lämnade anbud, och två av dem tävlade inpå målsnöret, där det vinnande bolaget vann upphandlingen med endast ett poäng.

Det förlorande bolaget, Diamandsera, begärde en rättslig överprövning av beslutet, då de kände att allt under upphandlingsförfarandet inte gått rätt till. Bland annat är man kritisk till att bolaget som vann inte kunde uppvisa att de har den kapacitet som krävs för att själva driva verksamheten.

– Fundamentet i offentlig upphandling är att man ska ha en så kallad likabehandling. Alla ska behandlas lika. Och där kände vi att så inte har skett, säger Per Boström, interim vd på Diamandsera.

Olagliga uttalanden

Efter bolagets överklagan ringde en av Diamandseras anställda upp den handläggare på regionen som varit ansvarig för upphandlingen, för att höra om det fortfarande fanns en chans för dem att få avtalet. Och det var då som handläggaren började säga flera på varandra anmärkningsvärda uttalanden, och i slutet av samtalet till och med själv erkänna att hon bryter mot lagen.

– Var snäll mot mig nu eftersom jag egentligen gör fel enligt LOU (lagen om offentlig upphandling reds. anm.), säger handläggaren bland annat under telefonsamtalet. 

Hör inspelningen med handläggaren här: Hemlig inspelning avslöjar handläggarens metoder.

Ingen rättslig instans har kunnat ta ställning

Förvaltningsrätten avslog Diamandseras överklagande, bland annat för att man inte ansåg det bevisat att regionen i upphandlingen brutit mot någon av de grundläggande principerna (där en är likabehandlingsprincipen). Dock fick rätten aldrig möjlighet att lyssna på telefoninspelningen med handläggaren då inspelningen gjordes och lämnades in efter att rätten gått igenom alla handlingar i ärendet och redan satt och filade på sitt beslut.

Diamandsera överklagade till Kammarrätten som inte hann pröva ärendet innan regionen hunnit skriva avtal med det vinnande bolaget. Högsta förvaltningsdomstolen har avslagit bolagets ansökan om överprövning.

På grund av dessa omständigheter har ingen rättslig instans alltså kunnat pröva om handläggarens beteende faktiskt är ett brott mot likabehandlingsprincipen, en av de viktigaste principerna inom offentlig upphandling.

Regionen vill inte göra om upphandlingen

På regionen tar man avstånd från handläggarens agerande, och berättar att hon efter att samtalet blivit känt fått en skriftlig varning.

– Det är olyckligt beteende från en enskild tjänsteman. Vi tar så klart avstånd från det, säger enhetschef Mats Löfquist.

Att göra om upphandlingen är dock inte aktuellt, då man enligt Mats Löfquist är helt säkra på att allt annat i upphandlingsprocessen har gått rätt till.

– Upphandlingen sker så till vida att all kravställning, bedömningskriterier och så vidare sker i projektgruppen. Där är inköparen inte delaktig i beslutet. Därför är jag helt säker på att upphandlaren inte har påverkat någon form av beslut i upphandlingen.

Läs även: Expert: Detta liknar korruption

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.