Mattias Gerle berättar varför kollektivtrafiken bör förändas. Foto: SVT

”Vill se en alternativ lösning”

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Gerle har skapat appen som varnar för Västtrafiks kontrollanter. Trots att han själv förstår problematiken med den, vill han lyfta behovet av appen och se en alternativ lösning till dagens system.  

– Jag gillar kollektivtrafik men tror inte på den lösningen vi har idag, säger han. 

Hör Mattias berätta mer om varför han valt att skapa appen i klippet ovan.

Mattias började framställa appen under sin tid som student på Chalmers tekniska Högskola. Till en början var målet bara att lära sig programmera, vilket i sin tur väckte tanken om att skapa en app.

– Jag gjorde det mest som en rolig grej för att visa mina kompisar, säger han.  

Nu har den varit tillgänglig för användning i snart ett år. Och enligt honom finns ett stort behov av och intresse för appen. Trots det är han inte säker på hur länge han kommer låta appen vara tillgänglig. Dels för att det främst varit en test-app, men också på grund av det moraliska dilemmat, berättar han. 

– I och med att jag gör den här intervjun kanske jag uppnår ett större mål i att få vara med och påverka hur jag vill att kollektivtrafiken kanske ska se ut, säger han.

Kollektivtrafik

Att åka kollektivtrafik utan biljett räknas som ett brott (ringa bedrägeri) och är straffbart. Västtrafiks bedömning är att appen underlättar för brott, vilket är anledningen till att man vill stoppa den.  

Polisens nationella rättsliga avdelning vill inte ta ställning till om appskaparen skulle kunna göra sig skyldig till något brottsligt. Men i ett mejl skriver man att det är svårt att se att det skulle vara straffbart att tillhandahålla denna typ av app. Polisen hänvisar även till att det finns liknande appar för att varna för fartkameror och poliser i trafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.