Malin Östling är positivt överraskad över hur många bostäder kommunen lyckats få fram sedan 2013. Foto: SVT

Stort tryck på bostäder åt hemlösa

Publicerad

I Göteborgs stad är 200-300 personer hemlösa sedan flera år, och har samtidigt problem med missbruk eller psykisk ohälsa. Nu vill kommunen ge fler av dem chans till en egen bostad. Men trycket är hårt.

– Det är kanske en tredjedel vi kan möta, säger Malin Östling, verksamhetschef.

Ett eget hem kan vara en förutsättning för att bli fri från missbruk och psykisk ohälsa – så resonerar Göteborgs stad sedan 2013.

Principen kallas för ”bostad först” och bygger på att man lättare kan ta itu med andra problem när bostaden väl är tryggad. Därför ställs inga krav på drogfrihet på den som får ett hyreskontrakt – så länge man sköter sig får man behålla lägenheten.

Många om bostäderna

Idag finns runt 100 ”bostad först”-lägenheter, men det är långt ifrån tillräckligt, konstaterar Malin Östling, verksamhetschef för boende och socialjour i Göteborg stad.

– Vi har en bostadsbrist. De konkurrerar med många andra grupper – som unga, eller människor vi får anvisade som flytt från länder i krig. Det är många som slåss om saligheten om man säger så.

Hade ni väntat er att kunna erbjuda fler bostäder vid den här tidpunkten?

– Nej, jag skulle nog ändå säga tvärtom. Det kräver en organisation och en synsättsförändring som jag ändå tycker har gått ganska fort, säger Malin Östling.

70 nya bostäder nästa år

Senast Göteborgs stad mätte antalet hemlösa var i april 2016. Då var runt 1.500 vuxna och barn akut hemlösa. De bodde på vandrarhem eller jourboenden, och sov i några fall utomhus. 

Läs mer: Över 1600 hemlösa barn i Göteborg

Av dem hade 200-300 personer varit hemlösa i flera år. Det är de som kan komma i fråga för ett hyreskontrakt enligt principen om bostad först. Trycket är hårt, men nästa år kan möjligheterna förbättras – då har Göteborgs stad har förhandlat fram ytterligare 70 bostäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.