Här kliver de beväpnade männen i på restaurangen. Foto: Polisens förundersökning

Ingen skytt pekas ut vid krogskjutningen

Uppdaterad
Publicerad

Polis och åklagare pekar inte ut vilka det var som sköt inne på restaurangen. – Det kommer du inte att hitta i förundersökningen, säger kammaråklagare Johan Udén.

Enligt åtalet som lämnades in till Göteborgs tingsrätt under fredagen åtalas fem personer misstänkta för direkt inblandning i dödsskjutningarna på restaurangen Vår krog och bar den 22 mars 2015.

Samma avsikt

I åtalet skriver åklagaran att de fem männen åtalas för: ”att tillsammans och i samförstånd uppsåtligen dödat NN och NN samt försökt att döda ytterligare 24 personer”.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

– Vi påstår att alla har haft samma avsikt, oavsett om man är skytt, vakt eller befunnit sig vid flyktbilen så har man haft samma avsikt, säger kammaråklagare Niklas Högdén.

I åtalet framgår inte vilka två misstänkta gärningsmän som ska ha befunnit sig inne på restaurangen och genomfört den brutala skjutningen.

Och på en rak fråga om åklagaren själva är säkra på vem som höll i vapnet svarar säger Niklas Högdén:

– Vi har åtalat fem personer för att ha gjort det här tillsammans i samförstånd som det heter.

Är det en brist att man inte kan säga vem som sköt?

– Vi påstår ju att det är de här fem gärningsmännen som är delaktiga i det här och vi anser att vi har tillräckliga skäl för att åtala dem för det. Sedan är det ju upp till domstolen att värdera den bevisningen vi har.

Men spelar det ingen roll vem som höll i vapnet?

– Vi anser att vi har tillräcklig täckning för att åtala de här fem personerna.

Som en del i bevismaterialet finns övervakningsfilmer som SVT fått ut där man bland annat ser hur gärningsmännen tar sig in på, och lämnar, restaurangen på Vårväderstorget.

En kamera inne på restaurangen, fångar två av gärningsmännen när de kommer in, och delvis när de lyfter sina vapen och skjuter. Efter 23 sekunder lämnar de lokalen. Skotten som avlossas av en av männen i filmavsnittet är troligtvis inte de skott som dödade en man inne på restaurangen. Det offret ska samtidigt ha skjutits på nära håll av den andre gärningsmannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

Mer i ämnet