En vecka efter den uppmärksammade showen vid Sveriges kommuner och landstings arbetsmarknads- och näringslivsdagar på Uppsala Konsert och kongresscenter, har artisterna Jecko och Jessie lagt upp en film på Youtube. En film, som på ett sarkastiskt sätt förklarar deras syn på att deras show avbröts.
– Man tänkte på varför vi ens ska behöva försvara det här och så blev man arg och ledsen, säger Jocke Assarsson.
Han tror att det som hände var en reaktion på den rädsla som finns i samhället, på grund av skandaler som inträffat.
– Jag kan tänka mig att de blev rädda och funderade över hur det skulle bli i ögonen som inte var där då, med någon som följer någon på Twitter, säger han och fortsätter:
– Jag tror att de var rädda att bli utmålade som att de har gjort samma misstag ännu en gång med kommunernas och landstingens pengar.
Oliver Rosengren, som är gruppledare för moderaterna i Växjö var en av dem som reagerade på shownumret.
– Jag reagerade starkt och gick ut ur salen. Jag tycker att det är anmärkningsvärt att man har en sådan här underhållning på en årlig arbetsmarknadskonferens. Det kändes malplacé och i ljuset av vad som diskuterats tidigare givet kommunalskandalen. Det kändes konstigt och inte bekvämt, har han tidigare sagt till SVT Nyheter Uppsala.
SKL valde då att avbryta showen, be om ursäkt och säga att det inte var något som de stod för.
”Det blir livsfarligt”
Men enligt Jecko och Jessie, eller Jocke och Karin som de egentligen heter, har lättkläddheten vid akrobatiknumret inget med sexualitet eller striptease att göra.
– Det beror på som videon säger, att det blir livsfarligt om man har kläder på sig.
– Det handlar om säkerhet. Det är omöjligt att hänga i knäveck på en metallstång med kläder på. Det går inte, säger Jocke Assarsson.
Han förklarar att om man ska göra en splitövning behöver man en bar midja för att kunna klämma ihop huden emot stången, precis som att man klämmer med till exempel armen eller benet.
– Karin tänker väldigt mycket på att det inte få se ut eller vara sexistiskt. Inte ens någon rörelse i akten får vara sexistisk.
För många förknippas en stång med just striptease. Varför valde ni att använda det som ett redskap i er show?
– Karin är egentligen luftakrobat, men den lokalen där vi skulle vara var alldeles för låg och hade inga balkar som man kunde hänga upp något med i taket. Så då frågade vi mannen som vi fick jobbet av om vi skulle göra ett annat akrobatiknummer och då kom den här stången på tal och då sa de: ja, det kör vi på.
I betraktarens ögon
Humorfilmen som Jecko och Jessie lagt upp handlar mycket om relationen till hud, något som i deras vardag med träning är väldigt naturligt.
– Att någons association blir pornografisk på grund av att det är hud tycker vi säger mer om han som har tittat på akten än oss som utför själva showen.
Jocke Assarsson tycker att SKL borde ha tagit ställning i konflikten och försvarat dem.
– De borde ha sagt att ”så här kan ni inte tänka”. Det här är en stark kvinna som utför ett akrobatiskt och smidigt nummer som tar henne två-tre timmar om dagen med träning för att en kunna hålla igång det.
– De skulle ha försvarat och försökt mosa ner den här dåliga fördomen som uppenbarligen finns där ute. Fördomen om att poledance är striptease.