Det var efter att huvudskyddsombudet hade lagt ett skyddsstopp av arbetsplatsen på Röhsska muséet med hänvisning till arbetsmiljölagen kapitel 6, paragraf 7 som personalen valde att inte öppna dörrarna för allmänheten när muséet som vanligt skulle öppna klockan 12.00 på torsdagen.
Arbetsgivaren tog då kontakt med Arbetsmiljöverket, AMV, som hävde skyddsstoppet med hänvisning till att arbetsmiljön inte är så dålig att det är omedelbar och allvarlig fara för liv och hälsa, och strax före klockan två kunde muséet öppna igen.
”Kränkningar och trakasserier”
– Jag anser att man ska kunna gå till sitt jobb utan att få ont i magen och utan att mötas av kränkningar och trakasserier, säger Maria Heed från fackförbundet Vision till SVT Nyheter Väst.
Enligt henne är det i huvudsak chefen på Röhsska som står för kränkningarna på arbetsplatsen.
– Vi har påpekat problemen för arbetsgivaren i flera omgångar ända sedan i februari, men vi upplever att man inte tar detta på allvar och därför kände vi att vi behövde göra den här markeringen och stänga arbetsplatsen, säger Maria Heed.
Det är alla de tre fackförbunden på Röhsska; Vision, SACO och Kommunal, som står bakom skyddsstoppet.
AMV hävde skyddstoppet men rekommenderar också att facken och arbetsgivaren fortsätter diskussionerna för att lösa problemen med arbetsmiljön på Röhsska. Nästa åtgärd blir därför att huvudskyddsombudet lämnar in en 6:6a-anmälan om att arbetsgivaren måste göra något åt den dåliga arbetsmiljön. Det innebär att arbetsgivaren måste komma med förslag på förbättringar inom två veckor.
– Jag hade helst sett att man plockade bort nuvarande chef med omedelbar verkan, säger Maria Heed.
Ser allvarligt på situationen
SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med chefen på Röhsska som inte vill kommentera situationen utan hänvisar till kulturförvaltningens chef Anna Rosengren.
Anna Rosengren säger att arbetsgivaren ser allvarligt på situationen men att hon inte delar fackens uppfattning att nuläget endast beror på museichefen.
– Vi har haft kontinuerlig dialog med de fackliga organisationerna under året och genomfört en rad åtgärder. Fackens krav under vårt möte igår var att museichefen skulle entledigas från sitt uppdrag omgående, något som jag inte vill tillmötesgå.
– Min ambition är att vi hittar en gemensam lösning som är bra för muséet och jag vill så fort som möjligt återuppta dialogen med de fackliga organisationerna, säger Anna Rosengren, chef på kulturförvaltningen i Göteborg.
Nuvarande museichefens förordnande tar slut vid årsskiftet.