– Det har skett en mycket kraftig attitydförändring. För bara ett år sedan var det mängder av människor som kom till mig och frågade hur de kan hjälpa till. Nu är det alldeles tyst, säger Henrik Törnqvist.
När SVT Nyheter Väst besöker Bergsjöns kyrka är det som vanligt många människor med olika bakgrunder som rör sig i lokalerna.
Kyrkan har beskrivits som en av de mest mångkulturella i landet och till skillnad från många andra kyrkor har man inga problem att fylla mässorna på söndagarna.
Här kan det vara hundratals besökare en vanlig söndag.
Samhällets mest utsatta
Men på vardagarna söker sig också många människor i nöd till kyrkan. Människor som väntar på att avvisas eller människor som gått under jorden och lever som papperslösa.
– Det finns en oerhört stor nöd där ute. Det är många människor som är fullständigt förtvivlade och inte vet var de ska vända sig, säger Henrik Törnqvist.
Efter förra årets stora flyktingvåg till Sverige är det nu allt fler som börjar få sina beslut på sina asylansökningar. En stor del av dem får avslag, vilket SVT Nyheter Väst rapporterat om i veckan.
Läs också: Amer lever som hemlös på gatorna i Göteborg
Folk som söker sig till kyrkan har enligt Henrik Törnqvist ofta ingen annanstans att vända sig.
– Vi kan ju inte ändra på myndigheternas beslut. Det vi kan göra är att vara medmänniskor, försöka hjälpa de här människorna att ta in de negativa besluten de har fått.
Det finns också personer som har gått under jorden och som saknar både bostad och varma kläder inför vintern.
Men Henrik Törnqvist är nu bekymrad över det han upplever som en minskad lust bland allmänheten att hjälpa till.
– Det känns som att rörelser som betonar nationalism och gränser mellan oss och dem har en väldig medvind just nu. Men här handlar det ju om att hjälpa medmänniskor i nöd.
Medmänsklighet ifrågasätts
Henrik Törnqvist upplever till och med att det har blivit skamfyllt att berätta att man arbetar med flyktingar.
– Man kan få höra att varför hjälper ni inte utsatta svenskar i stället. Men vi inom kyrkan kan inte göra skillnad på folk och folk, vi tittar inte på hudfärg eller nationalitet.
Henrik Törnqvist säger att han slås över hur snabbt attitydförändringen i samhället har skett.
Trots det menar han att det finns hopp.
– Jag tror att det beror på var strålkastarna riktas. Det finns en guldreserv hos det svenska folket. Jag tror den kan plockas fram igen, jag hoppas och tror att fler ska känna empati och medkänsla snart igen, säger han.