Räddningstjänst och polis larmades till Landvetter flygplats efter ett bombhot, och flygplatsens inrikeshall utymdes.
– Vi tittar närmare på en påse eller påsar som har lämnats i inrikeshallen. säger Peter Adlersson, pressinformatör hos polisen.
Vid 14-tiden stängdes all inkommande biltrafik till flygplatsen av.
Redan 09.40 i morse kom larm till polisen från Landvetter att någon form av hot hade mottagits. Landvetter hade efter hotet förhöjd vaksamhet och polisen var under dagen på plats för ökad synlighet. Räddningstjänsten hade bland annat insatsstyrka, räddningsenhet och vattenenhet på plats.
”Inte hittat något farligt”
– Vi har fått höra att det handlar om ett eventuellt bombhot, säger Matilda Gustafsson, stabschef vid räddningstjänsten Storgöteborg, till SVT Nyheter Väst.
Vid 16-tiden uppgav SVT Nyheters reporter på plats att avspärrningarna börjat hävas, vilket bekräftas av polisen.
– Klockan 15.55 har bombteknikerna sagt att de inte har hittat något farligt föremål överhuvudtaget i inrikeshallen, säger Hans Lippens, presstalesman vid polisen.
– Man har sökt igenom de publika utrymmen som finns – papperskorgar, toaletter och så vidare, och ingenting som kan anses onormalt har anträffats, berättar Hans Lippens.
”Tar det på största allvar”
Flygtrafiken hann inte påverkas av hotet, eftersom inrikesresenärerna kunde resa från utrikeshallen under avspärrningen.
– Tidtabellen har rullat på som vanligt och nu går flygplatsen tillbaka till normalt läge igen, säger Ulf Wallin, presschef på Swedavia.
Så sent som i januari tvingades ett flygplan nödlanda på Landvetter, efter att ha bombhotats på väg till Arlanda från London. Men enligt Ulf Wallin är hot mot Swedavias flygplatser ovanliga.
– Mot Landvetter är det inte särskilt vanligt förekommande. Därför tar vi det på största allvar när det inträffar, säger han.
Fakta: Polisens bombgrupp
Polisens bombtekniker tar hand om och oskadliggör föremål som misstänks vara farliga, till exempel bomber och giftiga kemikalier.
Teknikerna lokaliserar föremålet och gör sedan en bedömning om det är farligt. Därefter försöker man säkra det, så att föremålet kan transporteras bort utan att göra skada.
Bombtekniker använder sig även av robotar som kan hämta, fotografera och skjuta sönder föremål utan att någon människa behöver gå i närheten. Särskilda bombhundar används också för att lokalisera explosiva ämnen.