Larmet om skottlossningen på Vasagatan kom 12.44. En man sköts med flera skott.

Skottlossning i centrala Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

En man hittades skottskadad vid lunchtid på fredagen i centrala Göteborg. Han ska ha skjutits med flera skott.

Mannen sköts på Vasagatan mellan Avenyn och Vasaplatsen. Vittnen hittade honom liggande på marken och polis och ambulans kallades till platsen.

– Han är skjuten i ena eller båda benen och var vid medvetande när polisen kom fram, sa polisens presstalesman Christer Fuxborg strax efter dådet.

Skottlossningar i Göteborg

Senare uppgav Salhgrenska universitetssjukhuset att mannen är allvarligt skadad.

Polisen: Gängrelaterat

Under kvällen förhördes den skottskadade om händelsen. Enligt polisen har mannen sedan tidigare kopplingar till konflikter mellan kriminella grupperingar i Göteborg.

– Det inte är en person som av en ren tillfällighet blivit nedskjuten på en gata i Göteborg, det finns en historik och en bakgrund, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

Mannen är i 40-årsåldern. Enligt uppgifter i flera andra medier ska han ha kopplingar till den sk ”Spelkungen” i Göteborg som 2009 dömdes till 12 års fängelse för mord, men som sedan i november förra året är villkorligt frigiven. 

Detta vill polisen inte kommentera då det råder förundersökningssekretess. Brottsrubriceringen är försök till mord.

”Många har sett det här”

Många vittnen såg den misstänkta gärningsmannen fly på en grå moped i riktning mot Haga och Järntorget. Polisen satte inledningsvis in stora sökinsatser i Göteborg.

– Vi jagar nu gärningsmannen först och främst, och hör också vittnen om händelsen. Det är ju mitt i stan och många har sett det här, sa Christer Fuxborg.

SVT träffar förbipasserande Viktor kort efter skottlossningen.

– Det känns väldigt olustigt. När det händer såhär mitt i centrala stan, mitt på dagen. Jag fick något sms när det hände från kompisar som undrade var jag var, och kan tänka mig att fler har fått det, säger han.

Att det är mycket poliser och råder ett allvar, hur påverkas du av det?

– Det är en märklig känsla som uppstår. Det ligger någonting i luften som vi inte är vana vid.

Fick kulhål i bilen

Gerd Böe hade parkerat bilen på Vasagatan för att gå på Röhsska museet.

– Vi hörde inte skottlossningen när vi var inne på museet, men när vi kom ut hade polisen spärrat av platsen där bilen stod, och eftersom det är ett kulhål i bilen är den beslagtagen för teknisk undersökning. Nu får vi ta tåget hem till Kungsbacka, säger Gerd Böe.

Ytterligare två bilar träffades av kulor och har tagits i beslag för teknisk undersökning. Flera tomhylsor hittades på platsen.

Boende kom inte in

Polisen spärrade av ett stort område där mannen blev skjuten. SVT träffade under fredagseftermiddagen en kvinna på platsen som väntar på att släppas in till sitt hus innanför avspärrningarna.

– Jag gick ut med hemtjänsten och handlade vid halv ett. Sedan har jag varit på en promenad och nu kommer jag inte in, berättar kvinnan som vill vara anonym, och fortsätter:

– Jag har bott här sedan 1969 och har aldrig varit med om att det hänt särskilt mycket här.

Avspärrningarna påverkade också kollektivtrafiken – flera buss- och spårvagnslinjer leddes om.

Vet du mer? Hör av dig till oss.

Ring redaktionen: 031-83 72 60

Mejla oss: vast@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossningar i Göteborg

Mer i ämnet