Jörgen Svensson är säkerhetsansvarig på Göteborgs universitet berättar om hoten. Foto: SVT

Larm om studenthot mot universitetspersonal: ”Ökat för varje år”

Uppdaterad
Publicerad

Allvarliga hot och hat från universitetsstudenter mot andra studenter och personal har blivit allt vanligare. Det menar säkerhetschefen vid Göteborgs universitet. Det handlar om verbala hot men också via mejl och sociala medier. I några fall har det till och med handlat om dödshot.

Vid Göteborgs universitet har det bara i år varit 28 rapporterade händelser som handlar om hot som gått så långt att det krävs någon form av åtgärd. Jörgen Svensson är säkerhetsansvarig på Göteborgs universitet och kallar hoten för ”allvarliga händelser.”

– De senaste tre åren har antalet händelser, som är så allvarliga att vi på säkerhetsavdelningen måste gripa in, ökat för varje år, säger han till SVT Nyheter Väst.

Misstänker stort mörkertal

Säkerhetsavdelningen vid Göteborgs universitet har tidigare inte fört någon statistik över de så kallade allvarliga händelserna, men Jörgen Svensson säger att det rör sig om cirka 40 fall om året de senaste tre åren.

Jörgen Svensson tillträdde 2017 och säger att hans företrädare inte alls upplevde situationen lika allvarlig som den är nu.

– Men vi vet däremot att det kan hinna gå långt innan studenter eller personal anmäler. Man vill försöka hantera det själva vilket talar för att vi räknar med att det finns ett mörkertal, hot som inte vi får kännedom om, säger han.

Teorin: Psykisk ohälsa bakom hoten

Vad som ligger bakom ökningen är ännu okänt men Jörgen Svensson tror att en av förklaringarna är ökad psykisk ohälsa. En bild han säger sig dela med säkerhetsansvariga vid flera andra lärosäten runtom i landet.

– Det handlar väldigt sällan om studenters besvikelse över ett tentaresultat. Det handlar om konspirationer och paranojor av olika slag och olika udda beteenden, säger han.

”Måste vara lättare att stänga av studenten”

Enligt Jörgen Svensson finns det pågående polisutredningar men oftast blir det inga åtgärder mot studenter från universiteten. Något som han menar är problematiskt.

– Enligt högskoleförordningen ska det vara svårt att stänga av en student, men när det finns studenter som så uppenbart gör arbetsmiljön för studenter och personal ohållbar måste det vara lättare att stänga av studenten, åtminstone för en tid, menar Jörgen Svensson.

Planerar nätverk

Jörgen Svensson startade i september ett nätverk för att arbeta mer metodiskt med att hantera och förebygga hat och hot. Arbetet sker tillsammans med säkerhetsansvariga på andra lärosäten runtom i landet, som Lund och Uppsala.

Men vilka åtgärder har ni hittills använt er av?

– Vi har satt in ordningsväktare, till och med polis har behövt tillkallas, vi har stödgrupper för personalen. Institutionen för tillämpad IT-användning har till och med haft det så kämpigt att den hotande studenten har fått besöksförbud.

Vad ser du för risker om ni inte agerar?

– Vi ser det som en fara att hoten går från ord till handling.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.