köttsoppa Foto: svt

Listerialarm i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Listeriasmittad mat kan ha skickats ut till över 500 äldre, i Göteborg. De som fått matlådor från Sodexo uppmanas nu att slänga mat lagad till och med 2016-04-11.

Företaget Sodexo skriver i ett meddelande till Göteborgs kommuns Trygghetsjour att man nu ringer runt och uppmanar brukare att slänga matlådor efter att man i en rutinkontroll fått indikationer på listeriabakterier i en kyl i sin produktionsanläggning.

Även Trygghetsjouren jobbar just nu intensivt med att sprida budskapet bland hemtjänstpersonal.

Sodexo skriver att bakteriern dör vid upphettning över 70 grader, men att man inte kan vara säker på att alla brukare värmer maten till denna temperatur, och att man alltså därför uppmanar samtliga att slänga alla matlådor lagade till och med 2016-04-11.

Företaget skriver vidare att man planerar att skicka ersättningsvaror till personer som är i akut behov av nya maträtter, och att man kommer att kreditera eller ersätta de kasserade maträtterna.

När SVT Nyheter får tag på Sodexo visar det sig att matlådorna kan ha skickats ut till uppemot 1.400 personer i hela Sverige. I en kommentar beklagar distriktschefen det inträffade.

Listeria

Listeriabakterien betraktas som förhållandevis ofarlig för yngre och friska personer. Den kan dock vara farlig för människor med nedsatt immunförsvar, bland annat gravida kvinnor, svårt sjuka och äldre.

Den vanligaste sjukdomsbilden hos en vuxen person är en blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.