Lyckat projekt går mot sitt slut. Foto: SVT

Får inte längre ha sex timmars arbetsdag

Uppdaterad
Publicerad

Efter nyår avslutas projektet med sex timmars arbetsdag inom kommunal äldreomsorg i Göteborg. För de anställda på Svartedalens äldreboende har projektet resulterat i både bättre hälsa och ett mer effektivt arbete.

– För mig har det varit mycket som bara varit positivt med kortare arbetstid. Jag har hunnit med mitt privatliv mer och jag tycker också att man är mer effektiv på jobbet när man jobbar färre timmar, säger Eva Emanuelsson som arbetar med dementa på Svartedalens äldreboende. 

Lyckat projekt

Projektet med arbetstidsförkortningen på Svartedalens äldreboende startade i februari 2015. De anställda har istället för åtta timmar arbetat sex timmar per dag men med full lön.

Rapporter från projektet visar att personalen som jobbat sex timmar mår bättre, känner sig lugnare och därmed får en bättre arbetsmiljö än på äldreboende där man inte har haft en arbetstidsförkortning.  

– Även om vi hela tiden vetat att detta bara var ett projekt som skulle avslutas i januari 2017 så är det tråkigt. Men de positiva lärdomar som projektet resulterat i kommer vi att ta med oss in i framtida arbetsinnovationer, säger Daniel Bernmar, vänsterpartistiskt kommunalråd i Göteborg.  

Politisk oenighet

Bakom förslaget om sex timmars dagar stod den rödgröna majoriteten i Göteborg som 2014 klubbade förslaget, ett beslut som Moderaterna var emot och menade att det var ett populistiskt förslag som skulle kosta för mycket pengar. Det positiva resultatet som Vänsterpartiet hänvisar till imponerar inte heller på Moderaterna.  

– Jag är väldigt besviken på att det inte blev bättre än det blev. Svartedalens äldreboende var välfungerande även innan projektet och låg under stadens snitt när det gäller sjukskrivningar. Sjukskrivningarna på Svartedalen har bara minskat med 0,6 procent under projektet och det är under all kritik, säger Maria Rydén, moderat kommunalråd i Göteborg.  

Fel väg att gå

Moderaterna i Göteborg anser att arbetstidsförkortning inte är rätt väg att gå och att det heller inte finns pengar till det.  

– Det kostade närmare tio miljoner kronor att genomföra detta och då ska man vara medveten om att det är på ett äldreboende av stadens sextiosex. Vi har inte de pengarna som behövs för att genomföra detta på alla. Tittar vi på andra äldreboende som exempelvis Granliden i Askim där de jobbar mer med medbestämmande, där personalen jobbar nära de boende, så har de nått lika bra resultat, säger Maria Rydén (M). 

Men för Vänsterpartiet i Göteborg lever visionen om en generell arbetstidsförkortning inom Göteborgs kommun kvar.  

– Vi vill få till en stor reform för att förkorta arbetstiden, säger Daniel Bernmar (V). Vi hoppas att reformen ska komma fram ur ett underifrån perspektiv som från exempelvis fackföreningsrörelserna och att arbetsgivarna ska se vinsterna med det.  

På måndag är det alltså dags för Eva och resten av personalen på Svartedalens äldreboende att återgå till sin normala arbetstid.  

– Det känns som att man har fått en present och att någon tar tillbaka den. Det känns tufft att gå tillbaka till vanlig tid, det är en tung belastning för oss som jobbar med dementa, säger Eva Emanuelsson som är undersköterska på Svartedalens äldreboende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.