David Nilsson, chef för asylboendet Torrekullagården. Foto: SVT/TT

”Många av ungdomarna kommer att gå under jorden”

Uppdaterad
Publicerad

David Nilsson, chef för Torrekulla asylboende säger att han ser en hopplöshet breda ut sig bland de ensamkommande. ”Nu riskerar den positiva energin att vändas till något djupt destruktivt” säger han.

– För ett år sedan var jag nedringd av allmänheten som undrade vad de kunde göra för att hjälpa våra ensamkommande barn. Vi hade en insamling här på gården och det kom flera hundra personer, säger David Nilsson.

Nu, ett år senare, är telefonen tyst.

Situationen för ensamkommande

– Jag funderar på vad det egentligen var för signaler vi sände till de här ungdomarna, säger han.

David Nilsson upplever att det är många ungdomar som nu får sina åldrar uppskrivna, och därmed en stor del av sina rättigheter undanryckta.

Han säger sig få samma signaler från kollegor på andra boenden runt om i landet.

– Vi har investerat väldigt mycket i de här ungdomarnas skolgång och integration. Nu kastar vi pengarna i sjön, säger han.

”Självmordsbenägna och förtvivlade”

David Nilsson menar att de flesta av de ensamkommande är driftiga, att de har stora planer för framtiden med jobb och studier.

– Nu kastas de istället ut i ovisshet. Vi har ungdomar här nu som är självmordsbenägna och många är helt förtvivlade. Den positiva energin de har varit uppfyllda av riskerar att bli något helt annat, säger han.

David Nilsson tror att många av ungdomarna kommer att välja att gå under jorden, att de hellre kommer att leva som papperslösa än att återvända.

– De har inget mer att förlora. De har lämnat allt bakom sig. De flesta ska avvisas till Kabul i Afghanistan men många av dem har aldrig tidigare satt sin fot där och ännu mindre har de släkt kvar där, hävdar David Nilsson.

Hur många ensamkommande det är som får sina åldrar uppskrivna är oklart. Migrationsverket har ännu ingen statistik över det.

– Vi håller på att ta fram statistik, men den är ännu inte kvalitetssäkrad och därför inte tillförlitlig, säger Sophia Öhvall Lindberg, pressinformatör på Migrationsverket.

Gör många åldersbedömningar

Rättsmedicinalverket fick i maj uppdrag av regeringen att genomföra medicinska åldersbedömningar på ensamkommande i stor skala. Den processen har ännu inte kommit igång.

De som nu får sina åldrar uppskrivna har i allmänhet inte genomgått medicinska utredningar utan bedömningarna görs av enskilda handläggare på migrationsverket.

– Handläggarna utgår från en så kallad rättslig kommentar, ett förtydligande om vad som gäller kring åldersbedömning, det kom i september förra året, säger Sophia Öhvall Lindberg.

Hon tror att orsaken till att många nu får sina åldrar uppskrivna beror på den stora mängden ensamkommande.

– Det var ju så många som kom förra året och då upplevs det som att det är många som drabbas, säger hon.

I somras skärptes asyllagen på olika sätt, men enligt Sophia Öhvall Lindberg, ska inte lagändringen ha påverkat de här processerna.

David Nilsson är av en annan uppfattning.

– Någonting har hänt. Det är uppenbart att migrationsverket har hårdnat i sina bedömningar, säger han.

Förra året kom runt 35.000 ensamkommande barn till Sverige. I år, fram till mitten av september, har ungefär 1.800 kommit.

Närmare 25.000 av de 35.000 som kom förra året väntar fortfarande på beslut om asyl. Av de runt 10.000 som fått sina besked har 66 procent beviljats uppehållstilstånd.

Om lika stor andel totalt av de ensamkommande i slutänden får avslag rör det sig om närmare 12.000 ensamkommande som kan få avvisningsbesked.

Kan komma att stanna som papperslösa

David Nilsson befarar alltså att en stor del av dem kommer att stanna som papperslösa.

– Jag befarar att vi kommer att få ett nytt parallellsamhälle, där ungdomarna lever i utanförskap, svartjobb och kriminalitet. Det tjänar ju ingen på, istället hade vi kunnat göra dem till goda skattebetalare, säger han.

Men vad är då alternativet, menar du att alla borde få amnesti?

– Det är en politisk fråga. Men nu är ju gränserna i princip stängda.  Rent samhällsekonomiskt tror jag att det vore bra om vi fortsatte att ta om hand om ungdomarna som vi redan tagit emot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Situationen för ensamkommande

Mer i ämnet