• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Klättrar i masten – dagar innan den rasade

Uppdaterad
Publicerad

Bara dagar före den flera hundra meter höga radio- och tv-masten utanför Borås knäcktes och rasade ner i skogen klättrade flera personer upp i den. De maskerade klättrarna la ut en video på nätet och på måndagen förhördes de av polis. – De är inte misstänkta för sabotaget, däremot för olaga intrång, säger Jan Johansson, utredningsbefäl vid krimjouren i Borås.

Den två och en halv minut långa videosekvensen visar hur flera maskerade personer klättrar upp i den 332 meter höga Häglaredsmasten öster om Borås. Videoklippet publicerades sedan på Youtube några dagar innan mastraset.

Klippet togs bort

Det var vid 22.30 under söndagskvällen som den 332 meter höga radio- och tv-masten på Trollberget öster om Borås knäcktes ungefär hundra meter över marken. Masten rasade ner i skogen och drog med sig en vajer. Masten är ett så kallat skyddsobjekt.

Sabotage av master

Efter att polisen fått kännedom om klippet togs det under morgonen bort från Youtube.

Tror ni att det kan vara de som saboterat masten?

– Det är för tidigt att säga om de är misstänkta. Det får mastägaren och våra tekniker återkomma med under dagen.

”Är inte misstänkta”

Säpo hålls underrättade, polisen har inlett en förundersökning om sabotage och den tekniska undersökningen som genomförs i samarbete med mastägaren Teracom Boxer, fortsätter under dagen.

Under måndagseftermiddagen meddelade polisen att de personer som klättrat i masten, självmant gick till polisen. Efter förhör kunde de avskrivas från att ha legat bakom att masten rasade.

– De är inte misstänkta för sabotaget, däremot för olaga intrång, säger Jan Johansson, utredningsbefäl vid krimjouren i Borås.

Stärkt misstanke om sabotage

Enligt polisen kan man konstatera att det finns saker som styrker misstanken om sabotage.

– Vi vet vad som orsakade raset men vi kan inte gå ut med det i nuläget, säger Jan Johansson.

Masten är ett så kallat skyddsobjekt och ägs av företaget Teracom som i dagsläget inte vill spekulera i om det kan finnas en koppling mellan raset och den videodokumenterade klättringen.

Fakta – skyddsobjekt

  • Benämning på vissa samhällsvikitga byggnader och anläggningar som kan behöva förstärkt skydd mot sabotage, terrorism och spioneri.
  • Bevakas av särskilt utsedd personal.
  • Förbjudet för obehöriga att avbilda och tillträda.
  • Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot förbudet riskerar att dömas till böter eller fängelse i högst ett år.

Källa: Länsstyrelsen i Västra Götaland och Säkerhetspolisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage av master

Mer i ämnet