Hör demonstrationsarrangören Angelica Norén berätta om sitt engagemang. Foto: SVT

Medsystrar i protest

Uppdaterad
Publicerad

På söndagsförmiddagen samlades ett hundratal personer på Gustav Adolfs torg i Göteborg för att protestera mot gruppvåldtäkten i Fittja nyligen, men man ville även sätta fokus på hur rättsväsendet hanterar sexuella brott.

– Vi måste ha en bakgrundsförståelse att ett offer kanske inte har 100 procent minne av hela situationen på grund av att det är ett sådan trauma, säger Angelica Norén, initiativtagare till Medsystrar.

Misstänkt gruppvåldtäkt

Det var i augusti förra året som en kvinna blev utsatt för en misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja. De fem män som misstänktes friades senare från anklagelserna. En händelse som upprört många och med gruppen Medsystrar, vill man enas i att försöka få till en förändring.

Gruppvåldtäkt i Fittja

– Det är nog ett av de värsta fallen som jag läst i mitt liv. Jag kände att det måste göras någonting, vi måste visa för henne och alla som finns att vi bryr oss. Vi måste få en förändring, det här funkar inte...

Ni vill se en förändring i stort för hela rättsväsendet?

– Ja, absolut. Syftet med grupper som ”utan skyddsnät” och ”meetoo”-rörelsen är ju att alla vi visar att vi inte är tysta längre, vi orkar inte längre. Det ska inte vara så här och varför vi gör det här i dag är för att vi vill gå ett steg längre och få en lösning, säger Angelica Norén.

Nationell metoo-manifestation även i Göteborg

Senare under söndag vid klockan 15 avgick ett tyst fackeltåg att gå mellan Gustav Adolfs torg och Götaplatsen som en del av de nationella metoo-manifestationen. I tåget gick IF Metalls ordförande Marie Nilsson och hon säger till TT att finns en risk att metoo kan ses som något tillfälligt samtidigt som glömmas bort i kontrast med de som har engagerat sig och vill se en förändring.

– Man vill se ett ”före” och ett ”efter” metoo och då tror jag att det är jättebra att man gör en manifestation som är öppen för alla, säger Marie Nilsson.

Inom IF Metall har det gjorts undersökningar bland medlemmar där framför allt unga kvinnor uppger att man under senaste åren utsatts för trakasserier av olika slag.

– Då känner jag att det är väldigt angeläget att man uppmärksammar den här frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruppvåldtäkt i Fittja

Mer i ämnet