Tranemomasten som ägs av Teracom är cirka 50 meter hög Foto: Rebecca Nyström/SVT Väst

Misstänkt sabotage är inte rostskada

Uppdaterad
Publicerad

Polisen gick ut med att kabelbrottet vid masten i västgötska Tranemo var en rostskada och inte sabotage. Men det dementerar åklagare.

Det var tidigare i veckan som det framkom att Räddningstjänsten i Södra Älvsborg gjort ett oroväckande fynd. En kabel på en mast föreföll vara avklippt, vilket påverkade radiokommunikationen.

Nu konstaterar polisen att det inte rör sig om något brott, rapporterar Borås tidning under lördagen.

Sabotage av master

– Det är ett rostangrepp på den masten och ingen annan åverkan, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson, till tidningen.

Polisen uppgav att förundersökningen var nedlagd, vilket åklagaren Patrik Tilly dementerar.

– Förundersökningen angående sabotage mot Tranemomasten pågår alltjämt, säger han till TT.

Om att polisen i region Väst gick ut i medier och sade förundersökningen lagts ned eftersom det visat sig att masten rostat sönder säger han så här:

– De måste ha blandat ihop det med ett annat ärende, säger Tilly.

Läs också: Fler sabotage av radiokommunikationen

Förundersökningen gällande grovt sabotage vid den över 330 meter höga Häglaredsmasten är fortfarande igång. Polisen har under lördagen varit på plats vid masten för att söka efter spår med hjälp av hundar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage av master

Mer i ämnet