Stampen-dramat blir riktig dramatik. Foto: SVT/MONTAGE

Nu blir tidningshaveriet pjäs

Uppdaterad
Publicerad

”Tidningshuset som Gud glömde.” Så heter pjäsen om Göteborgs-Posten och Stampen-koncernen som sätts upp på Göteborgs Stadsteater i höst.

– Historien om Stampen är historien om Sverige och demokratin, säger konstnärlige ledaren Pontus Stenshäll.

De senaste årens turbulens i en av Sveriges största mediekoncerner blir nu dramatik – bokstavligen. Manuset är skrivet av dramatikern Gertrud Larsson som beskriver pjäsen som en svart komedi med övernaturliga inslag.

– Historien om Stampen är historien om Sverige och demokratin. Hur spekulationer och fartblindhet leder till en allvarlig demokratikris, säger Göteborgs Stadsteaters konstnärlige ledare Pontus Stenshäll.

”Stor betydelse för demokratin”

Stampen-koncernen omfattar bland annat 14 dagstidningar. Under 2016 tvingades bolaget till en företagsrekonstruktion på grund av stora finansiella svårigheter.

– Lokaltidningarna har en stor betydelse för demokratin och det uppstår ett allvarligt läge när stora delar av Västsverige skulle kunna stå utan morgontidningar. Och hur kunde det komma sig? frågar sig dramatikern Gertrud Larsson.

Ej kontaktat ledningen

I fokus i pjäsen står Peter Hjörne och tidigare koncernchefen Tomas Brunegård. I sitt arbete med manusskrivandet har hon läst böcker och artiklar om Stampen och GP, samt intervjuat före detta anställda. Hon har inte varit i kontakt med ledningen för bolagen.

Hur tror du att de reagerar?

– Det får vi se. Jag känner ingen av dem, säger Gertrud Larsson.

Peter Hjörne säger till GP att han tycker att ”det låter som en soppa”.

– De gör självklart vad de vill, men jag har svårt att se Stampen som ett ämne för en svart satir. En rad tidningsföretag har haft bekymmer och problem, inte bara vi, säger han till tidningen

För regin står Michaela Granberg. Föreställningen har premiär i september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.