Det har bara gått ett dygn sedan Västtrafik la ut en omröstning på sin hemsida där västsvenskarna uppmanas att rösta på någon av de tre nya ”utropsrösterna” som de gillar bäst. Och engagemanget har hittills varit stort. Under torsdagen hade redan 10.500 tyckt till.
– Det engagerar mycket det här med rösterna. Alla tycker mycket och åsikterna går isär, berättar Lena Jovén på Västtrafiks presstjänst.
12.000 ljudfiler byts ut
Det handlar om rösten du hör på spårvagnen, bussen och på hållplatserna runt om i Västra Götaland. Sedan 2011 har exempelvis Göteborgarna haft en manlig utropare med göteborgsdialekt som berättat att vi snart anländer till Brunnsparken – inläst av komikern Marin Krantz.
Men nu ska ljudarkivet med hela 12.000 ljudfiler bytas ut och ersättas med en konstgjord röst.
Konstgjord röst
– Det kommer bli lättare för oss att byta ut namn på platser om det uppstår några felaktigheter. Med en syntetisk röst kan vi göra ändringar inom ett dygn. Och dessutom kommer vi att ha en enhetlig röst i hela regionen, säger Lena Jovén.
Hade det inte varit roligare med en västsvensk profil som folk känner till?
– Jo, kanske. Den diskussionen har varit uppe tidigare när vi gjort inläsningar. Då har vi diskuterat det som en kul grej. Men detta blir mer praktiskt.
Dialekten försvinner
Lena Jovén berättar vidare att det viktigaste är att rösten är stark, hörs genom buller och att passagerarna och spårvagnschaufförerna inte blir trötta av att lyssna till den. Men dialekten försvinner. Något som upprört flera västsvenskar som kommenterat på Västtrafiks Facebooksida.
”Måste dom snacka rikssvenska?” skriver en person. ”..I Gbg skall det vara Göteborgska, Trollhättan så skall det låta som en Trollhättebo, Skaraborg så skall det vara en skaraborgare...” tycker en annan.
Omröstningen kommer att pågå i en vecka. Vem som just nu leder vill Västtrafik inte avslöja för SVT Nyheter.