Anne-Line Solberg, specialistpsykolog och sektionsledare på Anorexi och Bulimiverksamheten Östra sjukhuset i Göteborg.

Nu förbättras vården för unga med ätstörningar

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare fanns bara öppenvård på Anorexi och Bulimiverksamheten i Göteborg för unga under 16 år, men nu finns även dagvård samt hemvård.

– Samtal under dagtid räcker inte alltid, säger Anne-Line Solberg, specialistpsykolog och sektionsledare på Anorexi och Bulimiverksamheten Östra sjukhuset i Göteborg.

På Anorexi och Bulimiverksamheten på Östra sjukhuset i Göteborg har man märkt en tendens till att problemen med ätstörningar hos unga kryper ner i åldrarna, och genom att utarbeta nya riktlinjer för dag- och hemvård hoppas man kunna förstärka vården.

– Tidigare kunde vi inte komma hem till patienten, utan möjligheten vi hade var öppenvård. Nu kommer vi antingen hem till patienten under en varierad tidsperiod, då vi gör två till tio besök och får till en skräddarsydd vård, eller så blir det en mer intensiv hjälp här på dagvården under fyra till sex veckor.

Tidigare har man i tillägg kunnat remittera patienterna till heldygnsvård inom BUP, men den är inte ätstörningsspecialiserad.

Familjen hjälps åt

– Ganska många unga klarar av att äta i en miljö med mycket stöd här på sjukhuset, men det är svårt hemma, så att börja våga äta hemma och kämpa med den ångest som kan uppstå där, är något vi prioriterar, säger Anne-Line Solberg.

Det här är en familjebaserad behandling där föräldrarna spelar en viktigt roll

– Om vi kan hjälpa föräldrarna att hjälpa sina barn, har vi nått långt, säger hon. Föräldrarna lär sig att visa att mat inte är farligt, att ångest inte är farligt och att man till exempel vågar ge barnet tillräckliga portionsstorlekar.

Positiva reaktioner

Behandlingen inleds med att man tillsammans med psykiatrisjuksköterskor konkret arbetar utifrån ätstörningssymtomen. Sedan tar ett team över bestående av behandlare, psykolog och/eller socionomer. Familjesamtal är en del av vården och föräldrar kan erbjudas att delta i en anhöriggrupp.

– De reaktioner vi fått är positiva, vi försöker hjälpa barnen så fort vi kan, och undvika kötider, för ju tidigare man kommer för behandling desto större chans är det för en positiv prognos, säger Anne-Line Solberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.