Det var på tisdagskvällen som en polispatrull attackerades av flera personer efter en insats på Hässleholmen i Borås. Händelsen kulminerade i att en kvinnlig polis knivskars och fördes till sjukhus.
Den skadade polisen klarade sig med lindriga skador, men händelsen har gjort avtryck bland poliserna i området.
– Det var bara ren tur blandat med hennes egen skicklighet som gör att hon lever i dag, säger Markus Eriksson, biträdande huvudskyddsombud i polisområde Älvsborg och ingripandepolis i yttre tjänst.
”Finns ingen respekt kvar”
Det var i en intervju med Borås Tidning han först gav uttryck för den oro som många poliser upplever efter händelsen.
– Min största oro ligger i att steget till att attackera en polis och utföra dödligt våld har blivit närmare, säger han till SVT.
– Vem kommer skadas nästa gång? Och hur allvarligt? Det finns ingen respekt kvar bland dessa kriminella individer, och det drabbar alla inom hela blåljusbranschen.
Nu efterlyser han fler poliser vid insatser i området, och hårdare tag mot de kriminella elementen.
– Vi kan inte fortsätta tolerera sådant vi tidigare gjort. Det ska räcka att någon står och pekar finger åt oss, då ska vi inte bara åka förbi, utan vi ska stanna och bemöta de personerna, säger han.
Jobbar konfliktreducerande
Tomas Jansson är polisområdeschef i Borås och han berättar att polisen redan tidigare hade extra närvaro på Hässleholmen.
– Och i nuläget har vi ännu mer. Det är inget som ska glömmas av i framtiden heller, konstaterar han.
Han håller med om att knivattacken väckt starka känslor. Och menar att man varit väldigt tydliga med hur polisen ska jobba i området.
– Vi jobbar så konfliktreducerande som möjligt. Samtidigt gör en sådan här sak att poliser redan när de börjar sitt skift är inställda på att ”i dag kanske jag kommer göra ett ingripande som kan kräva våld”, säger han.
”Ska inte backa”
Markus Eriksson anser att det är extra viktigt att poliserna i yttre tjänst känner att de har backning från ledningen inom organisationen.
– Om det börjar bli oroligheter får de inte få kalla fötter och backa hem. Då ska vi hellre ta ytterligare två steg framåt. Kriminella personer ska inte få styra de här stadsdelarna, det ska människorna som bor där göra, säger han.
Enligt Tomas Jansson gäller kommunikation och dialog alltid i första hand för polisen.
– Vi måste vara professionella i vårt arbete. Vi ska inte framkalla situationer som gör att det krisar, men vi ska heller inte backa för att ingripa om någon gör något fel, säger han.