Sven-Erik Alhem menar att det kan vara brottsligt att klä ut sig till clown och hota andra. Foto: TT

Alhem: Clownfenomenet kan vara brottsligt

Uppdaterad
Publicerad

Trenden med clowner som skrämmer förbipasserande verkar ha nått Sverige. Enligt rättsexpert Sven-Erik Alhem kan företeelsen vara brottslig – även om det kan bli svårt att styrka brott. Och han ser allvarligt på det nya fenomenet.

– Det är ett ofog att ha sådana här figurer i ett samhälle, säger han.

Under fredagen har flera rapporter strömmat in om folk utklädda till clowner som skrämmer folk. Trenden har spridits från framför allt USA, men polisen är inte road.

– Vi har fått samtal om att de stått utanför skolor i centrala Göteborg, i buskar och skogspartier. Jag förstår inte att det finns vuxna människor som vill utsätta barn för sådant här, säger Ulla Brehm, presstalesman vid polisen region väst.

Clownskräcken

– Det är i grunden inte olagligt. Men när det inte är roligt längre, när folk börjar bli riktigt rädda, då kan det handla om brott, fortsätter hon.

Och hon får medhåll från rättsexperten Sven-Erik Alhem.

– Det är brottsligt att skrämmas. Men framför allt är det ett ofog att spä på den rädslan som redan finns i vårt samhälle. Vi behöver mer snällhet, inte tvärtom, säger han.

Om någon exempelvis upplever verklig rädsla kan det handla om ofredande. Om det är så att en person upplever att den personliga säkerheten är i fara kan det handla om olaga hot.

Svårt att styrka brott

Sven-Erik Alhem betonar ändå att det kan bli svårt att styrka brott i en eventuell rättssal.

– Problemet är att styrka uppsåtet. Det är lätt att säga att du bara var ute för att ha roligt. Men om det går att visa att uppsåtet finns så är det en annan sak, säger han.

Den allvarligaste händelsen hittills var när en person i Tvååker utanför Varberg blev knivskuren av en man i clownmask.

– Men det är inte riktigt samma sak. Här handlar det om en vanligt klädd människa som haft en clownmask som begått ett brott. Men det verkar inte ha med det här ”fenomenet” att göra, säger Ulla Brehm.

Sven-Erik Alhem igen:

–  Det är egentligen inget nytt att man maskerar sig när man begår ett brott. Handlar det om ett rån eller misshandel spelar det givetvis ingen roll vilken typ av mask du använder dig av för att dölja din identitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Clownskräcken

Mer i ämnet