De så kallade vägpiraterna har under flera år härjat längs de svenska vägarna. De har varit som flitigast längs de större europavägarna där de stått vid vägrenen och vinkat in bilister. Om någon stannar försöker vägpiraterna tigga pengar till bensin, sälja värdelöst guld och det har även rapporterats om att människor blivit hotade och rånade.
– De har synts till i sommar också. Men människor har lärt sig nu. Det har tagit tid men alla varningar verkar ha fått genomslag och folk är mer vaksamma, säger Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen.
Men när människor lärt sig genomskåda bedragarna, har bedragarna utvecklats och breddat sin verksamhet. Så sent som i veckan blev en äldre kvinna omringad och utsatt för det så kallade ”karttricket” av tre personer.
LÄS MER: Lurade till sig en halv miljon med ”karttricket”
Bedragarna frågade kvinnan om vägen och visade en karta. Efter att de omringat kvinnan och snabbt åkt därifrån upptäckte den äldre damen att hennes guldhalsband var borta.
– De försvann i en bil från platsen. Det är ett klassiskt tillvägagångssätt för dem vi kallar vägpirater, säger Ulla Brehm, också hon presstalesperson vid polisen.
Enligt polisen har bedragarna flera olika trick för att komma över pengar. Ett annat som rapporterats flitigt under sommaren är de ”dövstumma” bedragarna. Genom att säga sig komma från föreningar för döva försöker bedragarna få människor att donera pengar.
LÄS MER: Utgav sig för att vara döv – försökte lura dövtolk
– De vet ju att vi människor gärna hjälper till, exempelvis genom att skriva på en lista. Men när de sedan vill ha pengar så kanske de får 20 kronor – men nöjer sig inte utan ska ha mer. De kan vara väldigt påstridiga och till slut betalar vissa människor mest för att bli av med dem, säger Tommy Nyman.
Sveriges Dövas Riksförbund har flera gånger de senaste åren gjort klart att de inte står bakom insamlingen.
Sju vanliga tillvägagångssätt:
- Karttricket – flera gärningsmän hjälps åt: en frågar brottsoffret om vägen och distraherar denne. Under tiden stjäls mobiltelefoner, plånböcker och andra värdeföremål. Detta modus tillämpas även på stora parkeringsplatser, då brottsoffren just låst upp sin bil och lagt in sina inköp. I samband med detta kan även kapitalvaror försvinna.
- Senapstricket – en gärningsman ”drullar” med någon form av kletig föda och kladdar ner brottsoffret. Därefter vill gärningsmannen hjälpa till att torka bort kletet och därmed distraheras brottsoffret och värde saker kan stjälas.
- Betalningsspanaren – när brottsoffret betalar sina varor med kort spanar gärningsmannen i närheten för att se koden. Därefter tillämpas lämpligt modus för att komma över kontokortet. Så fort som möjligt länsas kortet på pengar i närmast bankomat.
- Växlingstricket – under förespegling att man behöver växel närmar sig gärningsmannen företrädesvis äldre ensamma brottsoffer och ber om hjälp. När brottsoffret tar fram sin plånbok ”hjälper” gärningsmannen till och förser sig med kontanter och kontokort, inte sällan i samband med spaning vid kassan för att memorera koden till kortet.
- Obevakade väskor och kassar i samband med mat- och dryckespauser i shoppingen. Gärningsmännen sveper runt i restauranger och näringsställen och tar tillfället i akt då väskor och kassar står öppet exponerade.
- Kundvagnar som för ett ögonblick lämnas obevakade med handväskor lämnade kvar blir föremål för snabb länsning.
- I samband med kvällsbesök på restauranger då brottsoffret är förfriskad i olika grad ökar risken för fickstölder av exempelvis mobiltelefoner. Det kan ske inne på restauranger och klubbar, men också när man lämnar. Förvaringen av mobiltelefoner spelar in; bakfickan på byxor, ytterficka i ytterplagg och i öppna väskor underlättar för gärningsmannen.
Källa: Polisen
Så skyddar du dig:
- Förvara plånbok och mobiltelefon i stängd ficka
- Var diskret med pengar, bankkort och mobiltelefon
- Skydda din kod och förvara den ALDRIG tillsammans med ditt kort
- Var vaksam mot ovanligt närgångna personer
- Lämna inga synliga saker i bilen, även en tom stängd väska kan locka till inbrott
- På restauranger och caféer, häng inte en jacka med värdesaker i eller din väska på stolen. Ställ hellre väskan på golvet mellan dina ben
Källa: Polisen
Fakta: Vägpirater
- På våren ökar antalet kriminella personer som lurar till sig kontanter eller bensin med hjälp av falskt guld utmed bilvägarna.
- Vägpiraterna står ofta i anslutning till de större trafiklederna och försöker påkalla uppmärksamhet genom att till exempel visa att de har problem med bilen.
- De bor ofta på rastplatser, och placerar sig vid vägrenar utmed de större riks- och länsvägarna under dagarna.
- De bilister som har stannat har erbjudits guldsmycken i utbyte mot kontanter, men guldet har senare visat sig vara falskt.
- Det har också förkommit fall där stämningen har varit hotfull, och där bedragarna har tvingat till sig pengar eller ryckt av personer guldsmycken som de har haft på sig.
Källa: Polisen