Kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund (S) tycker att stenkastningen är oacceptabel. Foto: Robert Betzehag/TT

Polisen rustar för fortsatta oroligheter

Uppdaterad
Publicerad

Söndagens oroligheter i Kronogården i Trollhättan skapar frågetecken. Vare sig kommun eller polis vet varför det hände. Nu har man beredskap för att det kan bli ytterligare en stökig natt.

Än har ingen gripits för det våldsamma upplopp som ägde rum i stadsdelen Kronogården i Trollhättan under söndagskvällen. Både polisen och kommunen saknar givna uppslag på vad som kan ligga bakom oroligheterna.

– Det är bekymmersamt när vi inte vet varför. Vid tidigare liknande tillfällen har det varit olika händelser som rimligen skulle kunna vara en utlösande faktor, men i det här fallet har vi inget i närtid, säger Sten-Anders Jakobsson, polisen i Trollhättan.

Polisen kommer under dagen arbeta vidare för att se en förklaring och att kunna ta reda på vilka individer det var som var inblandade.

Attackerade hemtjänsten

Det var strax innan 19 på söndagskvällen som de första samtalen kom in till polisen om att ett antal personer sköt raketer mot väktare och en av hemtjänstens bilar. Därefter eskalerade det och som mest ska det ha rört sig om runt 30 ungdomar som dessutom kastade sten mot polis och eldade bildäck. Vid 21-tiden anlände polisens insatsstyrka och vid 23-tiden hade situationen lugnat sig, även om polisen stannade kvar på platsen till morgontimmarna.

Varför går det inte att gripa de här personerna, de syns ju när de attackerar?

– Det är en säkerhetsfråga många gånger. De står ofta på avstånd och kastar och för polisen blir det då att springa mot dem medan stenar haglar. Men det är både en önskan och en strävan att gripa dem, säger Sten-Anders Jakobsson.

”Inte acceptabelt”

Under måndagsförmiddagen satt polisen i avstämningsmöte med företrädare för kommunen. Enligt vad kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund (S) kan dra sig till minnes är det här deras egen personal utsatts för beskjutning av raketer.

– De känner sig hotade nu och det är naturligtvis inte acceptabelt på något sätt, så får det inte gå till helt enkelt, säger han.

Vad kan ni göra?

– Vi får naturligtvis föra en dialog med polisen. Sedan har vi har ett ansvar här och det ska vi göra vårt yttersta för att skapa en trygghet. Vi har vissa funderingar på vad för insatser det kan handla om, men det får vi återkomma till senare.

Läs mer: Frustration och maktlöshet skapar upplopp

Det finns också en viss förhoppning från kommunens sida att den personal som jobbar i området, bland annat på fritidsgårdar och skolor, kan få höra saker som kan förklara vad som låg bakom stenkastningen.

Finns beredskap

När den här typen av händelse uppstod i Kronogården senast, i september förra året, varade det i flera dagar. Hur det blir den här gången återstår att se. Kommunens informationschef säger att nattvandring kommer att förekomma som vanligt och polisen har under dagen sitt mobila kontor på plats som en trygghetsskapande åtgärd.

– Just nu ser det ut som att vi har tillgång till de resurser som skulle kunna krävas om det skulle vara så, säger Sten-Anders Jakobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.