Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Polisens framgång mot äldrebedragarna

Uppdaterad
Publicerad

Rekordökningen med brott mot äldre har avtagit. Mycket tack vare Circa-gruppen – en specialenhet inom polisen inriktad på att motverka äldrebrott.

– Bedragarna utvecklar sina metoder och vi måste utveckla våra, säger Håkan Carlsson, chef för polisens Circa-grupp i Vårgårda.

Enligt polisen så startade 2015 med en rekordökning när det gäller bedrägerier mot äldre. Kurvan pekade starkt uppåt under årets första månader och nådde som mest en ökning på 44 procent. Men i slutet av året bröts kurvan och den totala ökningen hamnade istället på två procent.

Bakom minskningen ligger bland annat en specialgrupp inom polisen som kallas Circa-gruppen och som har sitt säte i Vårgårda. Circa har ett nationellt ansvar för bedrägerier mot äldre och har genom ett gediget utredningsarbete lyckats få flera ligor som riktat in sig på bedrägerier mot äldre fällda.

– Vi följer anmälningsflödet, identifierar seriebrott där det kan vara samma gärningsman eller gärningsmän och vi letar efter dem som begår brotten vanemässigt, säger Håkan Carlsson, chef för polisens Circa-grupp i Vårgårda.

Ligor dömda

Gruppen startade 2009 och har arbetat fram olika metoder för att kunna identifiera gärningsmännen. Exakt hur de går till väga vill Håkan Carlsson inte avslöja.

Däremot berättar han att höstens minskning av bedrägerierna mot äldre har att göra med att gruppen avslöjat och fått två olika ligor dömda till över fyra års fängelse för brott mot äldre. Den ena ligan bestod av tre personer och den andra av fem.

– Det har handlat om ligor som uppvisat falska legitimationer och som tagit sig in i äldre människors hem genom att utge sig för att exempelvis komma från hemtjänsten, eller att vara någon fastighetsvärd. Väl inne har de sen tagit både smycken, pengar och kontokort berättar Håkan Carlsson.

– Sen har ligorna därefter ringt till den äldre som de stulit av och sagt att de är från polisen, att de hittat deras kort men att de behöver pinkoden till kortet.

Samarbete med PRO

En annan faktor som ligger bakom minskningen är en förebyggande satsning som lanserades under hösten 2015 och som består av ett utbildningspaket som polisen tagit fram tillsammans med pensionärsorganisationerna PRO och SPF Seniorerna samt Brottsofferjouren.

– Vi försöker så ofta vi kan åka ut till olika organisationer för att göra dem medvetna om hur bedrägerierna kan gå till. Det är också viktigt för att vi ska kunna metodutveckla att vi får möta och prata med de äldre innan de drabbas av ett brott, säger Håkan Carlsson.

Under 2016 kommer Circa-gruppen fortsätta sitt arbeta med att bekämpa bedrägerierna mot äldre och också med att medvetandegöra allmänheten så att de kan hjälpa äldre om de råkar illa ut.

– Planen är att dels fortsätta det brottsförebyggande arbetet och dels att metodutveckla hur vi ska identifiera brotten och gärningsmännen. Bedragarna utvecklar sina metoder och vi måste utveckla våra, säger Håkan Carlsson.

Polisens tips – Så skyddar du dig mot bedragarna

* Skydda din kod när du handlar eller tar ut pengar. Står någon nära dig när du ska betala, be dem flytta på sig.

* Ha inte koden uppskriven i plånboken.

* Lämna aldrig ut din pinkod. Polis, bank eller myndigheter frågar aldrig efter pinkoden till kortet.

* Ha alltid ytterdörren låst och släpp inte in någon du inte känner eller som kan legitimera sig.

* Ifrågasätt om du ser någon eller något misstänksamt.

Källa: Cirka-gruppen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.