Foto: SVT

Poseidon anser sig ha gjort allt rätt

Uppdaterad
Publicerad

Trots att de fått dokumentation om misstänkt kriminell aktivitet i en av deras lägenheter så dröjde det innan hyresvärden Poseidon agerade. De anser att de gjort allt rätt enligt hyreslagen.

I över ett års tid, från slutet av 2014 till och med mars 2016, så fick det kommunala bostadsbolaget Poseidon i Göteborg mail och telefonsamtal från Paul Spartalis där han bland annat visade med filmer och fotografier hur folk bröt sig in i grannlägenheten och att det pågick misstänkt kriminell verksamhet där. Ändå fick Paul ingen hjälp av Poseidon.

– Jag upplevde att de inte gjorde ett skit, säger Paul Spartalis.

Chockad hyresvärd

Allt slutade den 11 mars 2016 då Paul Spartalis ringde störningsjouren som ringde polisen som kom och avslöjade en stor stöldliga. Först då tömdes lägenheten. Sex personer dömdes senare för bland annat grov stöld och narkotikabrott.

– Vi blev chockade i och med att vi inte hade en aning om att det var en sådan här brottslighet bakom, även om vi hade fått indikationer på att det förekom kriminalitet, säger Dennis Andersson, distriktschef hos Poseidon.

Filmade inbrottsförsök räcker inte

Paul Spartalis anser sig i princip psykiskt misshandlad av sin hyresvärd som han anser inte tagit hans oro på allvar och skyddat hans boendemiljö.

Efter att stöldhärvan avslöjades fick han mail ifrån Poseidon som skriver att de agerat enligt hyreslagen. De skriver att de bland annat efter konstaterade störningar skickat brev till grannlägenhetens hyresgäst och ”ombett denne vidta rättelse”.

Men på en rak fråga om de anser att de har skyddat Paul Spartalis som hyresgäst i den situation som varit så blir svaret svävande.

– Skyddat.., vi har lyssnat och tagit till det vi har kunnat av den informationen man har lämnat. Det är väl vad jag kan säga, säger Dennis Andersson.

Allt det material som Paul har skickat till Poseidon anser de sig inte behöva ta ställning till. Det kan vara bekanta till grannlägenhetens hyresgäst som håller på och borrar i dörren exempelvis, hävdar man.

– Vi har bedömt att det är omöjligt för oss att ta till oss sådan information, säger Dennis Andersson.

”Vi lutar oss mot hyreslagen”

Filmen som visar när polisen griper en man som bott i lägenheten räcker inte för Poseidon.

De kan om de vill kalla till samtal om att de misstänker kriminell verksamhet i en lägenhet. Men om hyresgästen spelar oskyldig så kan de som hyresvärd inte göra något.

– Nej, det kan vi inte, säger Dennis Andersson.

Men hur skall ni då kunna skydda Paul exempelvis, då kan ju vad som helst hända i en grannlägenhet utan att ni kan göra något?

– Det är polisens sak att utreda brott. Vi lutar oss mot hyreslagen och de vägar vi kan arbeta med där, säger Dennis Andersson.

Det innebar att i det här fallet så valde man att uppmana ursprungshyresgästen, som inte bott i lägenheten på minst ett halvår, att säga upp sig själv och se till att lägenheten tömdes.

Något Poseidon ansåg vara en bättre väg än att gå via hyresnämnd, Svea hovrätt och Kronofogden för att få vräka personen.

Med facit i hand

Men lägenheten tömdes inte. Istället flyttade ännu fler personer in under januari 2016. Vilket Paul meddelade Poseidon. Ändå gör Poseidon ingenting innan Paul ringer störningsjouren som ringer polisen som avslöjar tjuvgömman i lägenheten, som dessutom på slutet fungerade som bostad åt gatubarn som hängt i Nordstan.

Med facit i hand anser Poseidon ändå att de gjort allting rätt.

Är det korrekt uppfattat att ni anser att ni har gjort det ni har kunnat?

– Ja, säger Dennis Andersson.

Det finns inget som ni i efterhand skulle ha gjort annorlunda?

– Nej. 

Anser du att hyreslagstiftningen räcker?

– Ja, det tycker jag. Sedan är det svårbevisat.., gränsen mellan det som är polisiärt och det som en hyresvärd kan göra. Det är problematiskt, säger Dennis Andersson, distriktschef Poseidon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.