Nätverket Trädplan Göteborg har märkt ut de träd som ska fällas. Foto: SVT

Protester mot planerad trädfällning i Göteborg

Publicerad

Natur och Parkförvaltningen i Göteborg planerar att fälla ett stort antal träd i stadsdelen Majorna i Göteborg. Planer som nu väcker protester.

I stadsdelen Majorna i Göteborg ligger Gathenhiemska och Söderlingska trädgården, två gamla parker som växt ihop till en. Nu planerar Göteborgs kommun att röja upp i området och anlägga en 1800-tals trädgård som ska påminna om hur de såg ut på platsen när trädgården en gång anlades.

– Det här en del i ett långsiktigt arbete för att rusta upp Gathenhielmska parken utifrån ett historiskt perspektiv. Vi vill återskapa den miljö som fanns där när parken anlades, säger Jakob Andreasson, verksamhetschef på Park- och naturförvaltningen.

”Almar från 1800-talet”

Men för att anlägga en 1800-tals trädgård så måste man enligt park- och naturförvaltningen ta bort ett stort antal träd och buskar i parken. Enligt nätverket Trädplan Göteborg så handlar det om cirka 60 stycken träd eller större buskar och i nätverket är man mycket upprörda över planerna.

–Det är skandal. Man kallar stora träd för slyträd. Det okunnigt och missledande. Det handlar bl.a. om almar från 1800-talet. Där finns även poppel, tysk lönn, fläder och gamla äppleträd. I princip alla stora träd runt Gathenhielmska ska tas bort, säger Barbara Lindell, presskontakt på nätverket Trädplan Göteborg.

– Det här är skyddsvärda träd vi pratar om. Göteborg har precis antagit en trädpolicy för att skydda gamla träd och nu vill man ta ett sådant här beslut.

Fått positiv respons

Enligt Jakob Andreasson har man på park och naturförvaltningen tagit hänsyn till de träd i området som har ett kulturhistoriskt värde när man valt vilka träd som ska fällas och vilka som ska bevaras. Han menar också att parken är nedgången och att kommunen fått positiv respons från närboende.  

– I de dialoger vi har haft med allmänheten så har vi uppfattat det som att folk är positiva att vi ska rusta upp i parken.

Sätter upp lappar för att informera

Men att människor som bor i området skulle tycka att kommunens planer är bra är en bild som Barbara Lindell och nätverket Trädplan Göteborg inte delar. Nätverket har nu valt att på platsen märka ut de träd som ska fällas.

–Park och naturförvaltningen har inte haft ett ordentligt samråd med närboende. De var här en liten stund på Gathenhielmska parkens dag och frågade vad folk ville. De sa ingenting om att fälla en massa träd, säger Barbara Lindell.

–Nu när vi har börjat sätta upp lappar på träden för att uppmärksamma folk på vad som är på gång, så reagerar de. Folk är väldigt arga.

Ska börja bygga till hösten

Fram tills imorgon, onsdagen den 29 juni, kan man lämna in yttrande till kommunen i ärendet.

– Vi får titta på de synpunkter som kommer in. Vissa saker kanske vi kan förklara men kommer det in värdefulla synpunkter så är det klart att vi ska ta dem i beaktande, säger Jakob Andreasson.

–Vi hoppas på ett omtag i ärendet. Varför ska man skapa något påhittat ”gammalt”, som inte överensstämmer med gamla planhandlingar -  när det redan finns bra saker att bevara. Åk dit och sköt om de fina gamla träden istället. Ta bort slyn, inte träden. Låt de vackra träden som står där paradera, säger Barbara Lindell.

Enligt kommunens planer ska parken börja byggas om till hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.