När socialdemokraterna satt i regeringsställning i Västra Götalandsregionen 2011 gjorde de en inventering av de befintliga vårdplatserna. Den visade att 3.400 platser fanns för medicinsk vård på akutsjukhusen i regionen, och så var det även i januari 2014. I januari 2017 gjordes inventeringen om – idag januari fanns 2.978 platser. 422 färre än för tre år sedan.
– Allt kanske inte var guld och gröna skogar förut när vi styrde, men det var bättre. Vi har högre sjukskrivningstal och högre personalomsättning än vad vi hade då och det är färre vårdplatser nu. Allt var kanske inte superbra, men det var bättre än vad det är idag, säger Karin Engdahl.
NU och Sahlgrenska mest drabbade
Att platser tas bort kan till viss del handla om medicinska framsteg där effektivare behandlingar ger kortare vårdtider och att avdelningar därför kan krympa. Men det som ofta lyfts fram är att bristen på personal gör att det inte finns bemanning nog att hålla platserna öppna. Eller att det rör sig om rena besparingsårgärder. Sedan flera år tillbaka har sjuksköterskor varit det stora bristyrket, men nu börjar även undersköterskor bli svårare att rekrytera.
Läs mer: Regionledningen pressar göteborgspolitiker
I sin inventering lyfter Socialdemokraterna särskilt fram NU-sjukvården och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Inom NU-sjukvården har 100 vårdplatser försvunnit under den moderatledda regeringen och på Sahlgrenska handlar det om 233 stycken, samtidigt som både överbeläggningarna och befolkningsmängden ökat i båda områdena.
Missvisande sifforo
Jonas Andersson (L) tycker att siffrorna är något missvisande. I januari var vårdplatssituationen bekymmersam, på grund av överbelastning efter helgerna samt att mycket personal var sjuk. I februari var däremot vårdplatserna uppe i 3.165 stycken. 245 färre än för tre år sedan. Han tycker inte att det var bättre förr.
– Nej, egentligen inte. Man kan ju säga att det allra mesta går i vågor. Sen är det ju ett misslyckande att vi inte blivit bättre under de här åren, säger han.
Enligt honom skulle ytterligare ett hundratal vårdplatser skulle behövas.
– Där tror jag att vi nog har samma lösningar på vad vi behöver göra. Sen får det inte bli en sifferexercis där vi bara pratar antal vårplatser, utan det måste vara rätt patient på rätt vårdplats med så korta vårdtider som möjligt.
Tillbaka till samma nivå
Socialdemokraterna anser att vårdplatserna allra minst borde upp på 2014 års nivå. Därför har ett förslag om en vårdplatsstrategi lagts fram till Hälso- och sjukvårdsstyrelsen som sammanträder på torsdag.
En nyckel i arbetet är att få personalen att trivas bättre. Inom NU-sjukvården slutade 181 personer under 2016, jämfört med 102 personer 2013.
– Det finns ingen quickfix för det här. Men man kan göra prioriteringar för att stoppa blödningen på personalsidan och därigenom få ordning på vårdplatssituationen, säger Carina Åström (S) viceordförande NU-sjukvårdens styrelse.