Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har pågått flera väpnade konflikter i området. Självständighetsrörelsen Polisario har stridit mot Spanien, Mauretanien och Marocko. Foto: SVT Arkiv

Så blev Västsahara ”Afrikas sista koloni”

Uppdaterad
Publicerad

Västsahara i nordvästra Afrika brukar ofta kallas ”Afrikas sista koloni”. Det har pågått en konflikt om det icke-styrande området sedan 1975, vilket gör det till av en av världens längst pågående konflikter.

Västsaharas status förblir oklar. I samband med stilleståndsavtalet 1991 utlovades att en folkomröstning ska äga rum där västsaharierna tar ställning till självständighet eller införlivande i Marocko. Men en sådan har ännu inte blivit av.

Via FN-insatsen MINURSO fortsätter man försöka hitta en fredlig och rättvis lösning på den komplexa och utdragna konflikten.

I klippet får du reda på bakgrunden till konflikten om Västsahara.

Västsahara

Population: 612 000. Enligt UNHCR bor omkring 170 000 västsaharier i flyktingläger i Algeriet. Många marockaner har flyttat till Västsahara sen ockupationens inledning och utgör därför nu en stor del av befolkningen.

Huvudort: Laayoune, eller El Aiún som det också heter, beläget i den Marocko-ockuperade delen.

Yta: 266 000 km². Tre fjärdedelar ockuperas av Marocko sedan mitten på 1970-talet. Den andra delen styrs av självständighetsrörelsen Polisario. Sedan 1991 har FN arbetat med att få till en folkomröstning gällande Västsaharas framtid.

Status: Har sedan 1960-talets betraktats av FN som ett icke-självstyrande område. Polisario utropade Västsahara till en egen stat år 1976 under namnet Sahariska arabiska demokratiska republiken (SADR). 1982 blev det en medlem i OAU (Organization for African Unity), som år 2002 ersattes av Afrikanska unionen (AU).

Källor: un.org/ud.se/ui.se/ne.se/unhcr.org/landguiden

FNS lista över icke-självstyrande områden

Atlanten och Karibien

Anguilla, Storbritannien

Bermuda, Storbritannien

Brittiska Jungfruöarna, Storbritannien

Caymanöarna, Storbritannien

Falklandsöarna, (Malvinerna) Storbritannien

Montserrat, Storbritannien

Sankta Helena, Storbritannien

Turks- och Caicosöarna, Storbritannien

Amerikanska Jungfruöarna, Amerikas förenta stater

Europa

Gibraltar, Storbritannien

Oceanien

Amerikanska Samoa, Amerikas förenta stater

Franska Polynesien, Frankrike

Guam, Amerikas förenta stater

Nya Kaledonien, Frankrike

Pitcairnöarna, Storbritannien

Tokelau, Nya Zeeland

Afrika

Västsahara, till stor del ockuperat av Marocko. Resterande delen kontrolleras av befrielserörelsen Polisario, som utnämnde området till Sahariska arabiska demokratiska republiken (SADR) år 1976. SADR är medlem i Afrikanska unionen och har genom åren erkänts av ett 80-tal länder. Nästan hälften har dock dragit tillbaka sina erkännanden.

Källor: www.un.org / www.usc.es

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.