Foto: SVT

Så ska polisen undvika att kravallerna från 2001 upprepas

Uppdaterad
Publicerad

Containrar som spärrade av vägar i centrala stan, demonstranter som kastade gatustenar, och poliser som använde grovt våld. Göteborgskravallerna var lika skrämmande som oväntade för de flesta göteborgare.

Den 14 juni 2001 började Göteborg på allvar spärras av inför toppmötet. USA:s dåvarande president George W. Bush anlände samma dag till staden med sin egen säkerhetsstyrka. 15 000 personer demonstrerade under parollen ”Bush not welcome”. Det som senare kom att betraktas som den tändande gnistan för kravallerna var dock polisens insats mot Hvitfeldtska gymnasiet där många demonstranter bodde. 459 personer greps för våldsamt upplopp.

Samtidigt anordnades fredliga demonstrationer, möten och seminarier.

EU-toppmötet

Stenkastning på Avenyn

Dagen därpå, fredagen den 15 juni, uppstod kravaller på och omkring Avenyn då demonstranter attackerade polis med gatustenar. Många göteborgare som fanns i området för att lyssna på tal vid Götaplatsen fick fly från platsen.

En gatufest på Vasaplatsen övergick i våldsamt upplopp. Polisradion stördes ut, och en demonstrant skottskadades av polisen. Nätverket Göteborg 2001 mobiliserade 25 000 demonstranter som gick från Järntorget till Götaplatsen.

Polisen fick kritik

Lördagen den 16 juni avslutades toppmötet, men omkring 15 000 personer samlades ändå i en ny demonstration. Samtliga medverkande organisationer hade skrivit under avtal om icke-våld. Samma dag gjorde polisen ett nytt uppmärksammat tillslag mot en skola där demonstranter vistades, denna gång Schillerska gymnasiet. Polisen fick i efterhand stark kritik för hur ingripandet gick till, bland annat för att ha beordrat ett stort antal personer att ligga ner på marken.

LÄS MER: Forskarens oro: EU-toppmötet blir för lugnt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-toppmötet

Mer i ämnet