Jespers syster Emma är mycket kritisk till såväl vårdcentralens som beroendemottagningens agerande. Foto: SVT

Sahlgrenska kände till Jespers medicinering

Uppdaterad
Publicerad

Beroendemottagningen vid Sahlgrenska kände till att Jesper fått morfintabletter. Trots det kontaktade man inte vårdcentralen för att få stopp på flödet av tabletter.

– Han kände att han inte kunde hantera det, säger Jespers syster Emma.

Jesper Östling vårdades för missbruk i Göteborg och såg fram emot ett drogfritt liv. Men efter en ryggskada vände allt. Jesper fick utskrivet stora mängder starka smärtstillande läkemedel som ledde till hans död. SVT Nyheter Väst och Göteborgs-Posten granskar Fallet Jesper.

21-årige Jesper hade i många år kämpat med sitt missbruk. När han flyttade till Göteborg såg livet ut att vända när han fick vård på beroendemottagningen Kviberg vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. 

Fallet Jesper

Men när har gjorde illa ryggen raserades allt. Vid en vårdcentral i Göteborg fick Jesper utskrivet nästan 1600 oxikodontabletter, ett kraftigt morfinliknande smärtstillande läkemedel som Jesper hade lång erfarenhet av i sitt missbruk.

En månad senare var Jesper död.

Läs mer: Jesper fick över tusen tabletter – avled

Redan samma dag som Jesper besökte vårdcentralen berättade han för beroendemottagningen att han fått oxikodon. Men vårdpersonalen tog inte reda på hur mycket han fått eller i vilken dos. Det gjordes först efter Jespers död. I journalanteckningarna står det:

”Pga mycket hög arbetsbelastning på mottagningen och tidsbrist studerade jag inte närmare patientens Apodos-lista vid detta tillfälle. Nu i efterhand ser jag att patienten fått oxycodone utskrivet med jämna mellanrum i hög dos.”

Man tog heller inte kontakt med läkaren på vårdcentralen, något som kunde ha förhindrat att Jesper fick nya recept.

Läs också: Sahlgrenska vägrar kommentera fallet

Tobias Eriksson är chefsöverläkare vid Beroendemedicinska mottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala och han är kritisk till att Sahlgrenska inte kontaktade läkaren vid vårdcentralen.

– Om jag får reda på att min patient får beroendeframkallande preparat hade jag genast kallat in patienten krävt att vi får ta kontakt med de läkare som skrivit ut preparaten och sagt att vi tar över behandlingen till fullo.

Även Karin Rignér som är samordnande chefläkare för Närhälsan – som omfattar Västra Götalandsregionens vårdcentraler – kritiserar att kontakten inte togs med vårdcentralen.

– För min organisation kan ju vi ta vår del av ansvaret. Men det är olyckligt att inte kontakten har tagits från den part som kände till att patienten hade en sådan här historik, för då hade man förhoppningsvis kunnat agera på ett bättre sätt.

Läs också: Experternas dom: Fullständigt orimligt

Jesper medicinerades med Stesolid vid beroendemottagningen. Stesolid hör till gruppen bensodiazepiner och är ett narkotikaklassat, beroendeframkallande medel. Jesper fick så kallad Apodos – små förpackningar som hämtades ut regelbundet.

Enligt läkemedelsdatabasen Fass kan kombinationen av Stesolid och opioider som oxikodon orsaka andningsdepression, det vill säga att man slutar att andas.

Enligt Tobias Eriksson vid Akademiska sjukhuset är kombinationen av de båda läkemedlen ytterligare en anledning till att vårdpersonalen vid beroendemottagningen vid Sahlgrenska borde agerat för att få stopp på förskrivningen.

– Båda preparaten sänker andningen. Det är en potentiellt livsfarlig kombination.

Fanns anledning till oro

Enligt journalanteckningarna från beroendemottagningen framgår att vårdpersonalen informerade Jesper om att det var olämpligt att han tog oxikodon och man manade honom att vara försiktig.

Vidare framgår att en diskussion fördes om att kontakta vårdcentralen men att Jesper då uppgav att det inte fanns anledning till oro.

Tobias Eriksson förklarar att de i vissa fall även kan göra en anmälan till Socialtjänsten enligt Lagen om vård av missbrukare. På så vis kan de tvångsvårda patienter som riskerar att dö eller allvarligt skada sig själva.

”Han var så ledsen”

Jespers syster Emma är mycket kritisk till såväl vårdcentralens som beroendemottagningens agerande. Hon vittnar om den kamp som Jesper slets med den sista veckan i hans liv. Hon beskriver hur Jesper hade två personligheter, den som ville ta droger och den som inte ville.

– När han tog emot medicinen var det nog den sidan som ville. Men när den sidan som inte ville tog över brast Jesper ut i gråt. Han var så ledsen över att han hade fått de här tabletterna och kände att han inte kunde hantera det.

Händelsen utreds

Enligt obduktionsrapporten avled Jesper av ”läkemedelsförgiftning med oxikodon”. Enligt rättsläkaren Elias Palm som utförde obduktionen går det inte att säga om Jesper hade hållit sig till de 80 milligram som läkaren vid vårdcentralen ordinerat eller om han hade tagit mer.

Händelsen utreds nu av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och läkaren vid vårdcentralen har delgivits misstanke om vållande till annans död alternativt tjänstefel. Läkaren är fortfarande i tjänst vid vårdcentralen och vill inte medverka i intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Jesper

Mer i ämnet