Foto: SVT

Sjöräddningssällskapet har fullt upp med oerfarna båtägare

Publicerad

Sjöräddningssällskapet i Hovås har märkt en 50-procentig ökning av uppdrag hittills i år. Coronapandemin har gjort att mängden oerfarna båtägare har ökat.

– Vi hjälpte en segelbåt som var på väg lite långt norrut, som inte hade segelkunskaper, säger Ulf Hermenius, frivillig sjöräddare.

Allt fler köper båt i spåren av pandemin och hemester är plötsligt normen. Sjöräddarna vid räddningsstationen i Hovås småbåtshamn har märkt att de fått mer att göra. I juni gick en båt på grund och flera personer hamnade i vattnet. Kvar på båten fanns ett ensamt barn, som lyckades stänga av motorn och larma Sjöräddningssällskapet. När de kommer till platsen har alla lyckats ta sig upp i båten och de får torra kläder av sjöräddarna.

Pandemin ställer till det

Men i spåren av pandemin har också rutinerna för Sjöräddningssällskapet ändrats. De får inte ta emot besökare på sina båtar, och många hamndagar med evenemang som brukar äga rum på somrarna har fått ställas in.

Coronapandemin

– Då vi har chansen att visa upp våra båtar och vad vi kan. Och försöka värva medlemmar. Det kan vi ju inte i år tyvärr, säger Ulf Hermenius.

Sjöräddningssällskapet finansieras av donationer och medlemsavgifter.

Se när Sjöräddningssällskapet i Hovås rycker ut på larm i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet